Butter Chicken čili máslové kuře dostanete v Indii pod názvem Murgh Makhani. Patří mezi nejoblíbenější indická jídla, které kombinuje šťavnaté kousky grilovaného kuřete v krémové rajčatové omáčce. Recept vznikl ve 40. letech v Dillí jako způsob, kterým využít zbytky kuřete připravovaného ve speciální peci - tandúru. Skvělé je, že všechny potřebné suroviny jsou běžně dostupné a pokrm tak snadno připravíte sami!
Dokonalá chuť máslového kuřete oslovuje milovníky indické kuchyně po celém světě. Pochází z Indie, jeho podoba se v různých částech země může lišit. Stejně tak můžeme narazit na "západní" verze se smetanou. Jídlo se podává s kynutými chlebovými plackami naan, nekynutými čapátí nebo vařenou rýží basmati.
Butter Chicken je oblíbeným jídlem nejen v Indii, ale i po celé Evropě včetně Česka, v Americe a dalších koutech světa, kde se často přizpůsobuje místním chutím.
ZDROJ: Flickr
Autentické Butter Chicken se připravuje ve dvou krocích: nejprve se maso marinuje v jogurtu, pak peče a následně se vaří v omáčce. Každý krok hraje důležitou roli při vytváření dokonalé chuti.
Typické ingredience do marinády jsou: hustý (řecký) jogurt, citronová šťáva, česnek a zázvor, směs koření garam masala, sušená mletá kurkuma, římský kmín, červené chilli. Maso se marinuje několik hodin, ideálně přes noc.
Kuře se peče v peci tandúr, kde získá lehce kouřovou chuť a krásně opečenou kůrku. V domácích podmínkách můžeme kuře opéct na pánvi nebo upéct v troubě.
Do omáčky se Indii často používají kešu ořechy rozemleté na pastu, která ji přirozeně zahustí a zjemní.
Do omáčky patří: přepuštěné máslo (ghí), rajčata nebo rajčatové pyré, garam masala, sladká paprika, římský kmín, kešu pasta (nebo jogurt), česnek a zázvor. Na závěr se do omáčky vloží pečené kuře, aby se chutě spojily a maso nasáklo vůní koření.
ZDROJ: Pexels
Zatímco v Indii se omáčka zjemňuje kešu pastou, v západních verzích se častěji používá smetana. Hlavní rozdíly mezi indickou a západní verzí jsou:
Chuť – Západní verze tíhnou ke sladší a méně pikantní chuti, někdy se dokonce přidávají cukr nebo med.
Kuřecí porce - V Indii se používají kuřecí stehna nebo paličky bez kůže, západní svět má rád kuřecí prsa, která jsou bez kostí, a jídlo tak lze pohodlněji sníst.
Příprava kuřete – V Indii se peče v peci, mimo Indii se často maso opéká na pánvi nebo vaří rovnou v omáčce.
Tip! Pokud nemáme kešu, můžeme je nahradit ½ hrnku hustého jogurtu nebo ¼ hrnku smetany.
Recepty na indická jídla, které by vám neměly ujít:
(doba přípravy 60 min)
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena