Teplé večery jsou jako stvořené k venkovnímu posezení a grilování s přáteli. Dnes si připravíme vepřovou grilovanou krkovici v domácí marinádě krok za krokem.
Při přípravách na grilování je velmi důležité marinování. Maso naložíme minimálně tři hodiny před grilováním, avšak čím je maso déle naložené, tím lépe. Rozhodně není dobré maso jen potřít olejem a hned začít grilovat. Olej i marinádu necháváme před grilováním okapat.
Důraz klademe také na teplotu grilování. Gril je třeba dostatečně rozpálit, ideálně tak 35 - 40 minut předem. Teplota by měla dosáhnout 250 °C - 300 °C.
Stejně podstatná je i doba grilování. Vepřové a hovězí plátky grilujeme 6 - 10 minut, pstruhy asi 12 minut, kuřecí nevykoštěná stehna až 35 minut.
Na domácí marinádu si připravíme 150 ml oleje, 3 lžičky sojové omáčky, 1 lžíci kečupu, 2 lžíce hořčice, 150 ml piva, 2 lžíce grilovacího koření, 1 lžičku mletého kmínu, 1 lžičku bílého mletého pepře, 3 lístky bazalky. Kromě toho budeme potřebovat větší nádobu na naložení masa.
Listy bazalky omyjeme, oklepeme a jemně nasekáme.
Opět vše dobře rozmícháme a nakonec přilijeme pivo.
Maso necháme naložené alespoň 3 hodiny, ideální čas je 12 hodin.
Tady záleží na tloušťce masa. Pokud je maso tenké, stačí 3 minuty z každé strany, pokud jsou plátky silnější, grilujeme 5 minut po obou stranách.
Můžeme k ní podávat i různé dresinky a omáčky, avšak s touto marinádou nejsou potřeba.
Grilovaná vepřová žebírka s oblohou
(doba přípravy 45 min )
Plněná grilovaná rajčata
(doba přípravy 30 min )
Grilovaná vepřová panenka v parmské šunce
(doba přípravy 30 min )
Grilovaná kuřecí křídla
(doba přípravy 1 h 15 min )
Grilovaný mořský pstruh
(doba přípravy 45 min )
Grilovaný kozí sýr se salátem
(doba přípravy 30 min )
Losos grilovaný na pánvi
(doba přípravy 15 min )
Autor:admin_vareni
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena