Rádi si o víkendu dopřáváte dlouhý spánek a dopoledne přemýšlíte, zda ještě připravit snídani nebo už si dát raději rovnou oběd? Dejte si kombinaci obojího!
Brunch, to je složenina dvou anglických slovíček: "breakfast" - snídaně a "lunch" - oběd. Je to v podstatě jídlo, které kombinuje pokrmy k snídani i obědu a obvykle se podává mezi 10. až 14. hodinou.
Nápad zavést brunch vznikl v Anglii. Většina tamních rodin chodí pravidelně každou neděli do kostela a snídani vynechávají. Po návštěvě bohoslužby je pak na oběd ještě brzy a na snídani pozdě. V restauracích proto navrhli ideální řešení: skloubit snídani s obědem.
Vliv amerických trendů dorazil i k nám. Vybrané české hotely a restaurace nabízejí o víkendech brunch formou samoobslužného bufetu, někdy také jako menu. Obvykle se podává klasický základ snídaně - vejce, slanina, párky a toasty, ale také spousta druhů salátů, ovoce a zeleniny, různá exotická jídla, steaky, ryby či sushi. Nejenže se výborně najíte, ale také se dobře pobavíte - živá hudba a různé zábavné doprovodné programy dokazují, že se nejedná jen o konzumní, ale také společenskou záležitost. Brunch využívají rodiny s dětmi i přátelé. Za vstup zahrnující neomezenou konzumaci jídla obvykle zaplatíte 700 - 1000 Kč.
Pokud si rádi pospíte a nechcete pozdě snídat ani příliš brzy obědvat, spojte dva v jedno a udělejte si doma brunch. Bohatý švédský stůl, kdy si každý může vybrat podle chuti, jistě ocení celá rodina. Pozvat ale můžete i své přátele. Neochuzujte se o spánek a klidně si dopřejte netradiční dopolední párty.
K brunchi budete potřebovat spoustu talířů, misek, sklenic, příborů, servírovacích lopatek a ubrousků. Brunch se může konat v jedné i více místnostech. Vlastníte-li zahradu, můžete uspořádat brunch také venku. Nabídka jídel by měla být pestrá, jídlo by se mělo snadno nabírat. Vybírejte pokrmy běžné k snídani i k obědu. Teplé jídlo obvykle zastupují kvalitní párečky, americké brambory, miniřízečky nebo lehké těstoviny. Základ ale vždy tvoří chléb, toast, pečivo, různé druhy salámů a sýrů, ovoce a zelenina. Dále můžete stůl obohatit o jogurty, musli a cornflakes, hotové saláty a vařená vejce. V létě příjemně překvapíte zmrzlinou, v zimě horkým punčem. Chléb pro hosty předem nakrájejte a přikryjte látkovým ubrouskem.
K pití se nejlépe hodí káva, kapučíno, několik druhů čajů, mléko, kakao, minerální voda a ovocné džusy. Z alkoholických nápojů vybírejte pouze ty lehké: nejlépe víno a pivo. Pro servírování teplých nápojů je ideální samoobslužná varná konvice.
Avokádová snídaně
(doba přípravy 20 min )
Snídaně šampiónů
(doba přípravy 15 min )
Snídaňové vafle
(doba přípravy 35 min )
Domácí kakao
(doba přípravy 15 min )
Míchaná vejce s ředkvičkou
(doba přípravy 15 min )
Nechte se rozmazlovat: 8 tipů na snídani do postele
Kdy jindy si dopřát bohatou a vydatnou snídani než o víkendu! Máme pro vás skvělé tipy na sladké i slané snídaně, které udělají radost nejen vám, ale i drahé polovičce.
Foto: Profimedia
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena