Do českých domácností patří bramborový salát. Ovšem co do krajů naší země to do druhů salátu. Povíme si tedy o tom, jak hlavní vánoční pokrm chystají hospodyňky z různých krajů Čech, Moravy, ale i evropských zemí.
Asi nejznámějším z bramborových salátů je ten vlašský. Tedy samozřejmě valašský. Tento salát se neobejde jako žádný jiný bramborový bez brambor, neodmyslitelně do něj patří šunka, cibule a nakládané okurky ve sladkokyselém nálevu. Promíchané suroviny se ještě smísí se zálivkou z octa, pepře a soli. Ovšem nejen Češi si rádi pochutnají na výtečném bramborovém salátu. Tato pochoutka je známá po celé Evropě.
Do salátu dávají Němci slanečky, petrželku, brambory, kopr, ocet, nakládané okurky, olej, cibuli, sůl a pepř.
Salát po italsku chutná po sýru. Na jeho přípravu jsou potřeba nové brambory, vařené ve slupce, oloupaná cibule povařená krátce ve vývaru, ocet balsamico, sůl, pepř, olivový olej, rajčata, bazalka sýr mortadela. Příprava je podobná té české. Brambory uvařené ve slupce vychladíme a oloupeme, oloupanou cibuli povaříme ve vývaru, z bujonu, brambory nakrájíme na plátky a cibuli na dílky, ochutíme solí pepřem a balsamicem, přidáme rajčata pokrájená na dílky či menší kousky, přimícháme nasekaný fenykl a bazalku. Promícháme, zakapeme olivovým olejem a podáváme vychlazený. Na vrchu zdobíme polovinou plátků mortadely.
Brambory uvařené ve slupce, pikantní sladkokyselý nálev, cibule, pepř, olej, sterilovaný celer a sůl. Z těchto surovin připravují bramborový salát na Moravě.
I zde se připravuje bramborový salát z nových brambor. K uvařeným bramborům ve slupce, které oloupeme a pokrájíme na čtvrtinky, přidáme orestované menší kousky slaniny, utřené stroužky česneku, sůl a pepř, jablko nakrájené na menší kousky, olivy, cibuli, vinný ocet.
Základem jsou brambory uvařené ve slupce, které vychladíme, oloupeme a nakrájíme na kostičky. K bramborům přidáme pokrájené olivy, cibuli, olivový olej, sůl a pepř.
Brambory uvařené ve slupce vychladíme, loupeme a pokrájíme na dílky, ochutíme solí, posekanou šalotkou bílé víno, vinný ocet, sůl a promíchaný na vrchu posypeme posekanými lísky celeru.
Připravuje se klasicky z brambor vařených ve slupce, přidá se pražská šunka, marináda z vody s octem, soli s pepřem, cukr, hořčice, worcester, nasekaná pažitka. Brambory se pokrájí na kostičky, přidá se šunka na kostičky, na drobno posekaná cibule, tato směs se promíchá s marinádou a salát se nechá vychladit.
Připravuje se stejným způsobem jako pražský salt jen bez šunky a s nakládanou okurkou a zakape se podle množství salátu olejem.
Bramborových salátů je nespočetné množství. Je samozřejmé, že v každé rodině je recept jiný a neřídí se krajovým zvykem, někdo má rád s uzeninou a jiný se zeleninou, jeden rád majonézu a druhý zvolí bílý jogurt. Ať chutná váš salát jakkoliv, vždy bude patřit na slavnostní tabuli, ať už o vánočních svátcích či při jiné příležitosti.
Foto: Profimedia
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena