
Domácí BBQ omáčka je hotová během několika minut. Potřebujeme na ni běžné suroviny a výsledek? Pikantní pecka, která pozvedne maso, zeleninu i burgery do grilovacího nebe. A pokud do ní přidáme trochu kávy, chuť se posune ještě o level výš.
Barbecue omáčka dokáže z grilovaného masa i zeleniny udělat božský zážitek.
Omáčku se šmakem kouře přitom ji nemusíme jen kupovat v plastové lahvičce - i když je to ta nejjednodušší možnost. Co takhle blýsknout se vlastní domácí výrobou?
Můžeme ji připravit doma bez toho, abychom sháněli exotické přísady nebo trávili hodiny v kuchyni. Stačí pár surovin ze spíže.
-> Časté chyby při grilování steaků, burgerů a klobás. Děláte je také?

Možná to zní překvapivě, ale silná černá káva dělá v barbecue omáčce zázraky. Dodá jí hloubku, tmavý tón a lehce nahořklý kontrast ke sladkým složkám.
Tahle verze BBQ omáčky je ideální ke grilovaným žebrům nebo trhanému masu. Má hutnější chuť a krásně karamelizuje.
Suroviny:
-> Naložte maso! K dokonalosti pomůže masu na grilu správná marináda
Pokud chceme jemnější verzi, můžeme omáčku po uvaření rozmixovat dohladka. Pálivost regulujeme podle chuti – přidáním chilli, tabasca, cayennského pepře nebo pár kapek srirachy. Místo medu můžeme použít javorový sirup nebo i trochu melasy.
Když BBQ omáčku smícháme s majonézou, vznikne výborný dip k hranolkům nebo pečeným bramborám.
Možnosti použití omáčky jsou nekonečné – a nejen ke grilu. Hodí se i do klasické kuchyně, pokud chceme jídlu dodat šmrnc.
Recepty, které by vám neměly ujít:
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena