Bazalka je oblíbené aromatické koření a bylinka plná betakarotenu, hořčíku, draslíku, vápníku, železa a vitamínu C. Dále obsahuje silice a éterické oleje. Pěstujeme ji pro okrasu na balkónech a okenních parapetech, ale i pro skvělé zpestření a dochucení letních pokrmů.
Bazalka je teplomilná letnička, která dost dobře nesnáší vítr a průvan. Rostlina nesmí přeschnout, ale nesvědčí jí ani přílišná zálivka. Pěstovat ji můžeme doma ze semínek, předpěstované sazeničky můžeme vysadit na záhon, ale pro jistotu až v druhé polovině května, po zmrzlých mužích.
Bazalka povzbuzuje činnost trávicích orgánů, zlepšuje chuť k jídlu, pomáhá od nadýmání i při vylučování žluči, zklidňuje žaludek a působí mírně dezinfekčně. Kromě toho všeho však také podporuje činnost mozku, zlepšuje schopnost soustředění, uvolňuje nosní dutiny a podporuje vykašlávání. Nálev z bazalky také dezinfikuje ústní dutinu a je vhodným doplňkem při léčbě chřipky a nachlazení. Silice obsažené v rostlině jsou jedním z nejúčinnějších antidepresiv. Listy bazalky mají protizánětlivé a hojivé účinky, její vůně však zároveň dokáže odpuzovat hmyz. Při jejím pěstování ji můžete bez obav umístit do blízkosti rajčat, okurek, paprik nebo cibule, přirozeně odpuzuje housenky a mšice.
Bazalka je bezpochyby nepostradatelnou bylinkou italské kuchyně. Například italský salátový pokrm caprese – rajčata s mozzarellou, by bez bazalky nebyl to pravé. Stejně jako by bez ní nebyla úplná pizza Margerita. Pro svou typickou a nezaměnitelnou chuť si však bazalka už dávno získala své věrné příznivce i v českých kuchyních. Čerstvá či sušená bazalka se skvěle hodí k těstovinám, rajčatům, sýrům, salátům, i rybám. Velmi oblíbené je u nás také známé bazalkové pesto, nebo domácí bylinkové máslo s bazalkou.
Tradiční pesto je jednoduše z bazalky, piniových oříšků, parmazánu, česneku, soli a olivového oleje. Přidat můžete i jiné oříšky a trochu citronové šťávy. Připravte si skvělé domácí pesto na těstoviny, které je jednoduché, rychlé a mnohem chutnější i levnější než kupované.
Budete potřebovat: Dva šálky čerstvé bazalky, půl šálku parmezánu, půl šálku olivového oleje, hrst piniových oříšků, tři stroužky česneku a špetku soli.
Postup: Do mixéru vsypte bazalku, oříšky, parmazán, česnek a sůl. Během mixování opatrně přilévejte olivový olej. Mixér vypněte až při správné konzistenci, tedy ve chvíli, kdy bude směs dobře rozmixovaná, ale ne úplně na kaši. Směs případně dochuťte a poté lžící naplňte do menších čistých sklenic. Hotové pesto skladujte v lednici, vydrží tam asi týden. Bazalkové pesto můžete i zamrazit ve formičkách na led.
Bazalka patří v České republice mezi oblíbené a chutné bylinky, její největší rozmach však samozřejmě poznáte v Itálii a celé středomořské kuchyni. Existuje více než šedesát druhů bazalky, v kuchyni však používáme většinou bazalku pravou, která má aromatickou vůni a silnou, peprně kořenitou chuť. Bazalka se velmi dobře snáší s majoránkou, oreganem, tymiánem nebo citronovou trávou. Spolu s těmito druhy koření je skvělá na kuřecí maso, ryby či mořské plody. Do tepelně upravených pokrmů se bazalka přidává zásadně až na konec, i krátkým povařením totiž rychle ztrácí svou vůni i chuť.
Bazalka jako koření i lék: Znáte její odrůdy?
V našem jídelníčku se stále častěji objevuje bazalka, bylina výrazné vůně a chuti. Známe ji především z italské kuchyně, ve které je téměř nepostradatelná. Přinášíme vám proto první díl seriálu o bazalce, ve kterém se dozvíte o odrůdách bazalky. Které se hodí do kuchyně, případně jsou naopak ozdobné.
Jak si vypěstovat bylinky jednoduše doma
Bylinky vypěstované doma v květináči nejenže příjemně dozdobí interiér či balkonový parapet, ale vaření dodají ten správný šmrnc. Není nad čerstvé bylinky v pokrmech všeho druhu!
Recept na domácí bylinkovou sůl krok za krokem
Sůl, která úžasně dochutí například zapečenou zeleninu či brambory, především pak v měsících, kdy již nebudou k dispozici čerstvé bylinky. Postup je úplně jednoduchý.
Recept na domácí bazalkové pesto krok za krokem
Výroba domácího pesta není vůbec složitá a výsledek je úžasný! Proto vám dnes přinášíme FOTOPOSTUP krok za krokem, díky kterému se recept na domácí pesto podaří na jedničku.
Foto: Shutterstock.com
Autor:Veronika
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena