
Třešně se už na nás usmívají nejen ze stromů, ale i z přepravek ve stáncích s ovocem a zeleninou. Vyzkoušejte názorný recept na skvělou bublaninu z třešní.
Na bublaninu jsou ideální třešně pevnější konzistence, které během pečení nepustí příliš šťávy. Mezi takové patří například tmavé srdcovky nebo polochrupky. Ty mají sytou barvu, sladkou chuť a pevnou slupku, takže si i po upečení zachovají tvar.
-> Jak upéct nejlepší bublaninu?
Otázkou zůstává - vypeckovat třešně do bublaniny nebo je nechat s peckou? Klasika podle babiček velí – pecku nechte. Proč?
Na malý plech bublaniny budeme potřebovat: 150 g másla, 150 g cukru krupice, 150 g polohrubé mouky, 3 vejce, citronovou kůru, vanilkový cukr, tuk na vymazání plechu, hrubou mouku na vysypání plechu. Vejce si předem rozdělíme na bílky a žloutky.

Z bílků si vyšleháme tuhý sníh.

Ve šlehací míse vyšleháme stejnými metlami, kterými jsme šlehali sníh, žloutky, cukr, vanilkový cukr, změklé máslo a citronovou kůru.

Do žloutkové směsi střídavě přidáváme tuhý sníh a polohrubou mouku. Nejlépe stěrkou (vařečkou) zpracujeme do hladkého těsta.

Plech důkladně vymažeme tukem a vysypeme hrubou moukou.

Hotové těsto do něj pomocí stěrky rozetřeme.

Omyté a dobře osušené třešně naskládáme na těsto. Troubu si předehřejeme na 170 °C a ve vyhřáté troubě upečeme.

Upečenou bublaninu poznáme po vpíchnutí špejle, která je po vyjmutí z těsta suchá.

Bublaninu můžeme podávat pocukrovanou práškovým cukrem.

Recepty, které by vám neměly ujít:
Meruňkovo-malinová bublanina s drobenkou
Lepší jste nejedli! Recept na jahodovou bublaninu krok za krokem
Jahod už brzy budou plné zahrádky. Pojďme si společně krok za krokem připravit oblíbený moučník - bublaninu. Tahle je opravdu dokonalá!
Autor:admin_vareni
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena