Ačkoliv amarant upadl téměř v zapomnění, poslední dobou se díky svým přednostem a skvělým vlastnostem opět začíná v potravinářském průmyslu prosazovat.
Historie a vzhled amarantu
Skromnější a český název této prastaré rostliny je Laskavec. Amarant znali již Staří Inkové, Mayové a Aztékové. Ti ji využívali 2 způsoby. Ze zrn připravovali mouku a listy upravovali jako zeleninu. Takže v žádném salátu nesměla chybět. S výrazným pěstováním v Evropě se však začalo teprve nedávno.
Amarant je kvalitní "nepravá" obilovina. Svým vzhledem připomíná spíše dekorativní rostlinu. Je to rostlina poměrně nenáročná. Vysévá se v květnu do dobře připravené půdy, ovšem bez přídavku hnojiv. Má ráda dostatek slunečního svitu a pokud nastane období sucha, amaranthu to vůbec nevadí a vesele si roste dál.
Přesto však rostlina produkuje až 500 tisíc miniaturních semen podobným semenům máku. Jsou velmi malá s barvou od bělavé přes béžovou, hnědou až černou. Zrna amarantu jsou bohatá především na bílkoviny a sklízet se dají až 3 krát do roka.
Známe až 60 druhů volně rostoucích druhů amarantu, avšak k potravinářskému využití stačí pouze 3 druhy.
Léčivé účinky amarantu
Amarant je užitečný především díky svému složení. Semena a listy amarantu obsahují velmi kvalitní bílkoviny, které se aminokyselinovým složením blíží až plnohodnotným bílkovinám živočišného původu. Především mají vysoký obsah lysinu, albuminů a sirných aminokyselin.
Neměli bychom zapomenout zmínit také amarantovou vlákninu. Amarantová vláknina se využívá při léčbě zácpy a je výborná jako prevence rakoviny tlustého střeva, konečníku a vzniku střevních divertiklů.
Amarant je vhodný pro malé děti a starší osoby, protože obsahuje aminokyselinu, která podporuje tvorbu a regeneraci mozkových buněk a duševní vývoj dítěte. Také pozitivně ovlivňuje látkovou výměnu.
Samostatně se využívají semena i listy amarantu.
Amarantová semena
Semena amarantu jsou skvělým zdrojem minerálních látek a vitamínů. Kromě velkého množství hořčíku, vápníku a draslíku obsahují i železo. Dále semena vynikají především vitamínem B2 - riboflavinem a antioxidantem vitamínem E. Semena navíc neobsahují lepek, takže se využívají k výrobě mouky vhodné pro bezlepkovou dietu.
Amarantový tuk
Amarantový tuk je nedílnou součástí amarantových semen. Tuk obsahuje především nenasycené mastné kyseliny, jako je kyselina olejová, linolenová a linolová. Další významnou složkou je skvalen, který brání nadbytečné syntéze cholesterolu v organismu. Skvalen je však také důležitý antioxidant, který působí jak uvnitř organismu, tak v pokožce.
Zastoupení tuku je v klíčku u světlosemenných 6 - 9 %, u tmavosemenných je podíl vyšší. Sklizeň zrna je možná až 3x ročně.
Amarantové listy
Listy jsou bohaté na bílkoviny, vitamín C, vitamíny skupiny B a beta karoten. Z minerálů obsahuje velké množství sodíku, fosforu, vápníku, draslíku, mědi, manganu, zinku a želena. Co se týče zastoupení stopových prvků, obsahují listy amarantu křemík a nikl.
V překladu znamená amaranth nesmrtelný. Rostlina je to vskutku až zázračná. Díky svým vlastnostem se prosazuje především v potravinářství, ale v posledních letech i v kosmetickém průmyslu. Amarantu by tedy měli věnovat pozornost zejména ti, kteří se stravují vegetariánským způsobem.
Slyšeli jste už o amarantu a jeho výrobcích? Zkoušeli jste je? Podělte se s námi o své zkušenosti v diskuzi pod článkem.
Foto:
Profimedia.cz