Vařit levně nutně neznamená snížit z nároků na dobré jídlo. Vždycky platí, že nejlevnější jsou plodiny, které zrovna mají sezónu. Vedle nich ale existuje také řada základních surovin, ze kterých můžeme levně vařit po celý rok, aniž by to strhlo naši peněženku. Mezi ně patří brambory, rýže, luštěniny nebo těstoviny. Z nich připravíme syté a chutné pokrmy bez ohledu na roční období.
Připravili jsme pro vás sedm tipů, které jsou snadné, finančně nenáročné a chutné, ať už je jaro, léto, podzim nebo zima. Následující recepty jsou s skvělým příkladem, že s několika základními ingrediencemi můžeme kouzlit v kuchyni po celý rok za přijatelnou cenu.
Bramboračka je polévka oblíbená po celé zemi. Připravuje se z brambor a kořenové zeleniny, cibule a česneku, které jsou dostupné pořád. Zahušťuje se jíškou z tuku a hladké mouky nebo rozmačkanými brambory. Vůni polévce dodává sušená majoránka.
-> Mějte ve spíži trvanlivé zásoby. Konzervy se na rychlé vaření hodí vždycky
Zapečené těstoviny se sýrem znají v anglosaském světě jako "mac and cheese", Jde klasické a supersnadné jídlo, které vzniklo v USA, čerpá ale z evropské kuchyně. U nás však mají více podob.
Fazole s rajčaty jsou výživné a rychlé jídlo, které kombinuje chuť rajčat s vydatností fazolí. Původ pokrmu najdeme v latinskoamerické kuchyni, ale dnes se podává po celém světě.
-> Co jste možná nevěděli o pohance?
Kdo by neměl rád klasické bramboráky? Jejich sláva je tak velká, že se na ně stojí fronty u stánků. Na jejich přípravu potřebujete jen strouhané brambory, trochu mouky, vejce, česnek a majoránku.
Nemyslíme italské risotto, ale tzv. srbské rizoto nebo také rýže se zeleninou. Mražená zelenina je skvělá po celý rok, dostupná a sklizená v době své zralosti. Když ji orestujeme na troše másla nebo jiného tuku s cibulkou, přidáme bylinky či koření a pak smícháme s uvařenou rýží, získáme super jídlo za skvělou cenu.
Smažené langoše z kynutého těsta mají původ v Maďarsku, kde se původně připravovaly z chlebového těsta. Dnes trhají smažené langoše stánkové prodeje v celé střední Evropě. A co je na nich nejlepší? Když si je připravíte doma, suroviny na domácí langoše vás rozhodně nezruinují.
Čočka na kyselo je tradiční a velmi oblíbené české jídlo. Vařenou čočku smícháme s orestovanou cibulkou a ochutíme octem, česnekem případně cukrem. Podává se často s vejcem na tvrdo, volským okem nebo opečenou klobásou, případně párkem a chlebem. Čočka je levná a varem ve vodě nabývá na objemu.
Levné recepty, které by vám neměly ujít:
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena