K italskému způsobu života patří láska k dobrému jídlu, vášnivá oddanost chutím a různorodosti života. Těstoviny jsou jedním z tradičních pilířů italské kuchyně a také jedním z nejpopulárnějších jídel světa. Těstoviny sehrávají klíčovou roli ve Středozemní kuchyni, která je stále více spojována s dlouhověkostí a snižováním rizika chronických nemocí.
Těstoviny jsou jednoduchou poživatinou vyrobenou z tvrdé pšenice semolina a vody. Semolina pochází z vnitřku pšeničného zrna a je jedinou surovinou na jejich výrobu. Kvalita těstovin je závislá na semoline a technologii zpracování. Pevnost a nízká lepivost závisí na vysokém obsahu bílkovin pšenice a schopnosti vytvořit pevnou lepkovou konzistenci. Jasná barva těstovin závisí od žlutého barviva v pšenici.
Těstoviny jsou komplexním sacharidovým jídlem. Jak doporučují výživový poradce, vyvážená strava by měla obsahovat kalorický příjem v následujícím zastoupení: 55% ve formě sacharidů, 30% ve formě tuků a 15% ve formě bílkovin. Sacharidy jsou nebytné pro zásobení svalů a těla energií. Těstoviny jsou tedy skvělým zdrojem takových sacharidů.
Tím, že budete těstoviny konzumovat s jinými zdravými potravinami jako je zelenina, luštěniny, ryby a mořské plody, bylinky, olivový olej a to vše v rozumné míře, získáte tím na živiny hodnotné, zdravé a chutné jídlo.
Středozemní kuchyně je vzorem pro kvalitní stravovací návyky vytvořené tradicí v oblasti Středozemního moře, má pozitivní vliv na zdraví a je spojována s dlouhým a aktivním životem.
Podle středozemního výživového vzoru je doporučený denní příjem kalorií tvořen z 55% sacharidy a to v podobě těstovin, pečiva, tmavé rýže, luštěnin, ovoce a zeleniny.
V krajinách s takovouto výživou je mnohem nižší výskyt kardiovaskulárních onemocnění.
Od roku 2010 je Středozemní kuchyň uznávaná jako UNESCO World Heritage.
Těstoviny se tráví pomaleji než jakékoliv jiné jídlo bohaté na sacharidy, v důsledku čeho se nedostavuje stav velkého hladu a pracující svaly mají dostatečný přísun energie.
Glykemický Index (GI) udává jak rychle se do krevního řečiště vyplaví cukr. Potraviny s vysokým GI způsobují rychlý vzestup krevního cukru.
Kvalitní italské těstoviny mají díky své kompaktní konzistenci nízký GI, co znamená, že se tráví pomaleji než ostatní sacharidy.
Těstoviny zásobí tělo trvalou a vyváženou dávkou energie a tím ho udržuje nasycené a v kondici.
-Pomáhá při prevenci hyperglykemie a cukrovky
-Pomáhá kontrolovat tuky v krvi ( zvyšuje HDL "dobrý cholesterol" a snižuje hladinu tuků)
-Pomáhá hlídat a udržet hmotnost
- Kvalita tvrdé pšenice
- Hustota
- Vláknina
- Doba vaření
- Omáčky
Za obezitu je zodpovědný vysoký přísun kalorií (ne těch z komplexních sacharidů). Energii, kterou tělu dodáte potřebujete ve stejném množství vydat. Tato rovnováha má vliv na vaší fyzickou aktivitu a činnost jednotlivých orgánů. Když přijímáte víc energie než vydáváte, přebytečná energie se ukládá v těle v podobě tuku a tím přibýváte na váze.
Několik studií prokázalo, že rovnováha mezi sacharidy, proteiny a tuky je stěžejní při udržení optimální hmotnosti a snížení rizika onemocnění.
Těstoviny jsou jídlem, které vám přináší radost. Způsob, kterým si je připravíte dává svobodu vaší kreativitě. Kromě toho, jsou k dispozici v různých tvarech, které se dokonale hodí k vašim oblíbeným omáčkám.
Dlouhé a tenké, přitom ne příliš jemné, zářící po dovaření - jsou jedním z nejuniverzálnějších tvarů, který se používá nejenom v Itálii, ale po celém světě. S oblibou se podávají na mnoho způsobů, s jakoukoliv omáčkou, např. i jednoduchou rajčatovou, s kousky masa nebo zeleniny nebo ve stylu Carbonarra.
Farfalle v překladu znamenají "motýlky". Tento tvar je ideální s voňavými a lehkými omáčkami, se zeleninou a rybami. Používají se k přípravě těstovinových salátů.
Klasické "trubky" s různými průměry a povrchem, které výborně absorbují omáčku. Tento typ nejlépe chutná s výraznými kořeněnými omáčkami, masem nebo houbovým krémem. Také jsou vynikající pro zapékání se sýrem.
Fusilli se dokonale hodí pro omáčky s masovým nebo ricottovým základem, přičemž mají také všestranné využití do čerstvých křupavých salátů: na jemno nakrájená zelenina se spojí se spirálkami a její delikátnost podtrhne nasládlá chuť olivového oleje. Pokud potřebujete rychlý nápad pro každý den, Barilla nabízí jemnou omáčku s bazalkou a bylinkami, pokud hledáte něco víc cool, připravte je s chřestem a šunkou - dohromady uvařte chřest a těstoviny tak, aby byly "al dente" a přidejte k nim šunku, která celé jídlo provoní a úspěch je zaručen.
- Vysoká flexibilita pro různé využití při zachování své původní struktury
- Mají jedinečnou chuť a krásnou jasnou žlutou barvu
- Drží tvar a nelepí se
- Drží si stálou konzistenci (nemění se v čase, při používání, převoze)
- Neztvrdnou
- Nelámou se u vaření
Barilla je vyrobená ze 100% tvrdé pšenice semoliny, která těstovinám dodává bílkoviny, lepek a jasnou barvu a je považovaná za nejlepší dostupnou surovinu. A to je ideální pro vaření.
Barilla je v Itálii jedničkou mezi těstovinami. Dobrou chuť.
Autor:admin_vareni
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena