Zelná polévka vždycky zasytí a prohřeje zkřehlé tělo. Zelí, ať už čerstvé nebo kysané, drží teplo a dodává polévkám objem a sytivost. Pokud patříte mezi milovníky zelí a hledáte inspiraci, vybrali jsme pro vás pětici nejlepších receptů, které si rozhodně zamilujete.
Zelňačka je ikonickou polévkou české kuchyně. Má dvě hlavní varianty: bílou a červenou.
Bílá zelňačka se připravuje s mlékem nebo smetanou, červená zelňačka získává barvu díky paprice nebo rajčatovému protlaku. Do obou verzí se často přidává klobása, vajíčko nebo uzené maso, které polévce dodává na vydatnosti.
Boršč je fenomenální sytá polévka plná masa a zeleniny, která má mnoho variant podle toho, kde přesně se vaří. Vždycky však talíř boršče doprovází zakysaná smetana.
Bigos není polévka v pravém slova smyslu. Jde o hutný, vydatný pokrm. Tato tradiční polská specialita kombinuje kysané zelí, čerstvé zelí, maso (nejčastější uzené) a klobásu.
Slovenská kapustnica je obdobou české zelňačky, ale s unikátním prvkem – sušenými švestkami. Ty dodávají polévce jemně sladkou chuť, která skvěle ladí s kyselostí zelí. Do kapustnice patří klobása nebo uzené maso a podává se s chlebem.
Kyselice je typický valašský pokrm, který zahřeje i ty největší zimomřivce. Základ valašské kyselice tvoří kysané zelí, brambory, smetana a uzené maso. Tato hustá a polévka je ideální na dlouhé zimní večery.
Recepty na zelnou polévku, které by vám neměly ujít:
Autor:redakce
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena