Medové perníčky, kakaové pracny, voňavé vanilkové rohlíčky a klasické linecké. Nebo dáváte přednost nepečeným druhům cukroví a nejdříve z vánočního stolu mizí vosí hnízda a rumové kuličky? Ať už je to jakkoli, jsou druhy cukroví, které k vánočním svátkům patří. A pokud ještě nemáte své oblíbené recepty, máme pro vás pár tipů.
Vanilkové rohlíčky jsou jedním z nejoblíbenějších tradičních vánočních cukroví. Jejich jemnost a křehkost se dosahuje kombinací másla, mouky a mletých ořechů - obvykle vlašských nebo lískových. Po upečení se ještě teplé obalují v moučkovém cukru s vanilkou, což jim dodává charakteristickou vůni a sladkou chuť.
(doba přípravy 35 min)
Ischelské dortíčky platí za luxusní cukroví. Skládají se z křehkých ořechových sušenek, které se slepují rybízovým džemem. Zdobí se čokoládovou polevou a ořechem nebo mandlí.
(doba přípravy 90 min)
Rumové kuličky jsou oblíbeným vánočním nepečeným cukrovím. Jejich chuť se odvíjí zejména od množství rumu. Základem je směs rozdrcených piškotů, kakaa, cukru a másla. Jsou ideální volbou pro ty, kteří chtějí rychlé a efektní cukroví s nádechem exotiky a sladkou vůní.
(doba přípravy 35 min)
Klášterní rohlíčky jsou jemné a tradiční cukroví, které se připravují z máslového těsta a mletých ořechů. To jim dodává neodolatelnou chuť a křehkost. Po upečení se často máčí v čokoládové polevě nebo sypou moučkovým cukrem. Jsou výjimečné svou jednoduchostí a elegancí, a proto se hodí nejen na Vánoce, ale i pro slavnostní příležitosti.
(doba přípravy 60 min)
Pracny, známé také jako medvědí tlapky, patří mezi klasické české vánoční cukroví s bohatou chutí a nádhernou vůní. Tyto křehké kousky se připravují z ořechového těsta, kakaa a voňavého koření, jako jsou skořice a hřebíček. Typický tvar získávají díky formičkám, do kterých se těsto před pečením pěchuje. Po upečení se obalují v moučkovém cukru. Připravují se s předstihem a krásně se rozleží.
Vyzkoušejte velmi jednoduchý recept na vánoční pracny, které jsou jemné, křehké a doslova se rozplývají na jazyku. FOTORECEPT na tradiční vánoční cukroví.
Vánoční cukroví perníčky se připravují z medového těsta s kořením, jako jsou skořice, hřebíček a zázvor, které mu dodávájí typickou chuť a vůni. Perníčky se často zdobí bílkovou polevou. Jsou oblíbené nejen jako cukroví, ale také jako dekorace na stromeček. Perníčky jsou nedílnou součástí každých Vánoc.
(doba přípravy 60 min)
Kokosky jsou dalším oblíbeným druhem. Připravují se ze směsi strouhaného kokosu, cukru a sněhu z bílků, které se po upečení promění v lahodné křupavé cukroví. Kokosky jsou lehké a vzdušné a jejich příprava rychlá a snadná. vůně kokosu navozuje příjemnou vánoční atmosféru.
(doba přípravy 30 min)
Vosí hnízda, někde nazývaná včelí úly, patří mezi oblíbené vánoční cukroví. Jejich zajímavý tvar se formuje z těsta z rozdrcených piškotů, másla a kakaa pomocí speciální formičky. Střed hnízda se plnění sladkým krémem, obvykle z másla, cukru a rumu. Vosí hnízda stojí na piškotu nebo kolečku z lineckého těsta.
(doba přípravy 120 min)
Linecké cukroví patří k nejoblíbenějším vánočním klasikám díky své jemné máslové chuti a křehkosti. Tradičně se slepuje marmeládou, nejčastěji rybízovou, která dodává příjemnou kyselost. Aby bylo cukroví dokonale vláčné, je ideální ho péct alespoň týden před Vánoci, aby mělo čas se rozležet.
(doba přípravy 45 min)
BLOG ibezcukrutojde: Skvělé bezvaječné linecké cukroví
Mám velkou radost, že se s Vámi mohu podělit o svůj první recept. Linecké cukroví bylo od malička moje asi nejoblíbenější vánoční cukroví. Tedy hned po vanilkových rohlíčcích. Jenže, když jsem před lety onemocněla a musela odstranit nejen lepek, ale též cukr a v podstatě všechny obiloviny musela jsem si pečení odpustit.
První přípravy na Vánoce: S čím můžete začít už v listopadu?
Vánoce se blíží mílovými kroky a už se vám možná jako každý rok honí hlavou, kdy a jak začít s přípravami. Vždyť každý z nás touží provonět svůj domov domácím cukrovím a ve svátky oslnit báječnou štědrovečerní večeří. Jak na to, aby se člověk doslova neuhnal a advent si užil v klidu a pohodě? Začněte s plánováním vánočního pečení a vaření právě teď!
Úvodní foto: Shutterstock.com
Autor:admin_vareni
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena