Poctivý vývar vyžaduje čas a pomalé vaření. Jedině tak dosáhne své síly a plné chuti, kterou potřebujeme, když je nám ouvej. Hodí se také do všech polévek, omáček, ale i jako základ pod pečené maso, při přípravě rizota a dalších pokrmů. Vývar, kterému nechybí "štáva", jak na to?
Když ceny másla atakují rekordy, zvažujeme, co a jak péct. Namažeme raději máslo na chleba, nebo z něj upečeme křehký koláč? Někdo raději omezí pečení, jiný možná hledá způsoby, jak upéct moučník bez másla. Dobrá zpráva je, že existuje řada receptů na buchty, moučníky a dezerty, které se bez něj obejdou. Bez použití průmyslově zpracovaných tuků.
Vajíčka milujeme. S snídani, obědu i večeři. Jsou lahodná, sytá a tak variabilní! Ať už je smažíme nebo vaříme, v jejich úpravě vždycky hraje jednu z hlavních rolí čas. Jak dlouho vařit vejce naměkko a kolik času potřebují vejce natvrdo? Pojďme se podívat na základní pravidla.
Pohanka je tradiční plodina české kuchyně! Naučte se ji připravit na spoustu způsobů a uvidíte, že se váš jídelníček rozšíří o nové obzory. Připravte si třeba pohankovou kaši, pohankové placky nebo rizoto - jako Valaši.
Vařit levně nutně neznamená snížit z nároků na dobré jídlo. Vždycky platí, že nejlevnější jsou plodiny, které zrovna mají sezónu. Vedle nich ale existuje také řada základních surovin, ze kterých můžeme levně vařit po celý rok, aniž by to strhlo naši peněženku. Mezi ně patří brambory, rýže, luštěniny nebo těstoviny. Z nich připravíme syté a chutné pokrmy bez ohledu na roční období.
Česká kuchyně je proslulá omáčkami. Ty jsou mnohdy hlavní součástí jídla, což je tak trochu naše specifikum. Omáčky však mají dlouhou historii a Češi je milují v hojném množství. Často je doprovázejí knedlíky, které slouží k dopravení omáčky do pusy, a také a maso. Které omáčky to jsou?
Jablečné dezerty nabízejí jedinečné spojení sladkosti a vláčnosti. S jablky vyčarujete spousta lahodných moučníků: od štrúdlů a koláčů přes buchty až po dezerty se skořicí a karamelem. Pojďte se pustit do jablek spolu s námi!
Sladká jídla z brambor patří mezi oblíbené české speciality. Některé jsou ryze regionální jako například jabkance nebo natřásanka. Jiné, jako bramborové knedlíky s povidly nebo šišky s mákem, patří k evergreenům české kuchyně. Které bramborové pokrmy na sladko jsou nejoblíbenější?
Dobře upečená husa není vůbec složitá záležitost. Pečení má však jedno důležité pravidlo, které se nevyplatí obcházet. Husa by se měla péct tak dlouho, aby se z ní vypeklo co nejvíce sádla. Ale ne zase příliš dlouho, aby se nevysušila. na co se zaměřit, aby svatomartinská husa byla dokonalou ozdobou sváteční tabule i nazapomenutelnou pochoutkou?
Nakládaná zeleninová směs má své velké příznivce, podobně jako kyselé okurky. Tradičně se připravuje hlavně z čerstvého hlávkového zelí, do kterého se přidává další zelenina - typicky třeba papriky, cibule, mrkev, okurka nebo zelená rajčata, která nestihla dozrát.
Princezna Catherine, dříve známá jako Kate Middleton, platí nejen za britskou módní ikonu. Je i příkladem, jak zdravě jíst a žít. Lásku k jídlu se také snaží předávat i svým dětem. Přestože i princezna někdy sáhne po sladkostech, snaží se to nepřehánět. Co jí princezna z Walesu a její rodina? Jaké jsou její stravovací návyky a oblíbená jídla?
Těžko omráčíte někoho víc než zákuskem s dokonalým vrstvením na řezu. Efektní střídání vrstev je fascinující podívaná a o chutích ani nemluvě. Řezy mohou být jednoduché i propracované, málokoho však nechají chladným. Míša řezy, medovník nebo žloutkové řezy patří mezi špičky české domácí cukrařiny.
Bramborové knedlíky jsou v české kuchyni a dalších kuchyních střední Evropy nepostradatelné. V každé oblasti si mohou připravovat trochu jinak, přestože základ z brambor, vajec a mouky je vždy stejný. Jak připravit nejlepší český bramborový knedlík a k čemu ho podávat?
Jste nadšení kuchaři? Pak stačí vaše dílo vyfotit a fotku připojit k existujícímu receptu nebo vložit i s receptem k nám na web. Čekají vás odměny jako jsou elektrická struhadla, keramické pečicí mísy, grilovací nářadí nebo designové nádobí! Neváhejte, vařte, pečte a foťte!
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena