Sladkosti dáváme dětem za odměnu, ve skutečnosti je to spíše za trest. Rafinovaný cukr stojí v pozadí mnohých zdravotních potíží. Naštěstí existují zdravější náhražky.
Ne nadarmo získal cukr přezdívku "bílý jed". Rafinovaný cukr škodí celému organismu: Snižuje výkonnost svalů, napomáhá vzniku rakoviny, zhoršuje funkci smyslových orgánů, urychluje stárnutí, a protože oslabuje i imunitní systém a obírá tělo o důležité vitamíny a minerály, může být příčinou onemocnění prakticky kteréhokoliv orgánu.
A co víc - při nadměrné konzumaci cukru dochází k přemnožení kvasinek, které se živí právě cukrem. Rozmnožené kvasinky vylučují jed, který je velmi nebezpečný pro naše zdraví - způsobuje bolesti hlavy, únavu, deprese, zácpu, nadýmání, trávicí potíže, záněty pochvy, neplodnost a mnohé další.
V cukrové třtině jsou obsaženy živiny, které tělo k trávení cukru potřebuje. Při procesu rafinace se ale všechny živiny vytrácí a tělo je nuceno sáhnout po vlastních zásobách vitamínů a minerálů, aby bylo schopno rafinovaný cukr zpracovat.
Kromě cukru, který si přidáváme do čaje nebo do kávy, existuje spousta skrytých druhů cukru, které dennodenně konzumujeme. Jsou to především různé limonády, sladkosti, buchty, sladké jogurty, sirupy. Lidé přijímají mnohem více cukru, než skutečně potřebují. Existují ale zdravější náhražky rafinovaného zabijáka.
Přírodní sladidla, na rozdíl od rafinovaného cukru, obsahují spoustu vitamínů a minerálů, ale také enzymů, aminokyselin a nenasycených mastných kyselin. Samozřejmě i zde ale platí heslo "všeho s mírou".
Javorový sirup se získává zahuštěním mízy cukerného javoru. Prodává se v několika druzích podle barvy a chuti - světlejší sirup je jemnější a hodí se téměř na všechno, tmavý má silnou javorovou chuť a používá se spíše jen na pečení.
Agávový sirup se chuťově velmi podobá cukru a přitom je mnohem sladší, proto jej můžete dávkovat mnohem méně než u klasického rafinovaného cukru. Nezvyšuje hladinu cukru v krvi tak jako rafinovaný zabiják a obsahuje spoustu zdraví prospěšných látek. Použít jej můžete do těsta, do jogurtů i k oslazení nápojů.
Přírodní, nerafinovaný cukr poznáte podle hnědého zabarvení. Jsou v něm zachovány všechny živiny i aroma cukrové třtiny.
Melasa vypadá jako velmi hustá černá tekutina a také se vyrábí z cukrové třtiny. Obsahuje všechny živiny, kterými cukrová třtina vyniká a mnohem menší množství kalorií než jiná sladidla. Je nejzdravější náhražkou rafinovaného cukru.
Také med je pochopitelně zdravější náhražkou cukru. Bohužel ale způsobuje zvýšené vylučování inzulínu v krvi a je vysoce kalorický.
Foto: Profimedia
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena