Nejen celé ryby nebo rybí porce se upravují v našich kuchyních. Leckdy se nahromadí rybí kousky, které je potřeba zpracovat.
Při kuchyňské přípravě ryb pro další tepelnou úpravu se stane, že se nám nahromadí čisté odřezky z kostry velkých ryb nebo dokonce rozřezané menší ryby. U nich však musíme počítat s větším výskytem kůstek. Nemusí se jednat o jeden druh ryby, může jít o nespotřebované maso z ryb různého druhu nebo maso uložené postupně z předchozích úlovků. Požadujeme-li spíše menší výskyt kostí, pak použijeme právě odřezky z koster větších ryb. Vhodné pro úpravu odřezaných kousků je maso z většího kapra.
Způsobů přípravy je mnoho, záleží na naší fantazii, na dostupnosti dalších surovin a na vybavenosti naší kuchyně. Nejpoužívanější je způsob přípravy na "čínský způsob". Potřebná je k tomu větší a hluboká pánev (WOK). Jde o velice rychlou přípravu chutného, přitom lehce stravitelného jídla. Možná se kuchař zavděčí i těm, kteří o ryby jinak nejeví velký zájem. Pokrm zachutná jistě i těm, kteří patří mezi časté konzumenty rybího masa a jsou jeho příjmem již mírně zhýčkaní.
Pro ochucení použijeme sůl, pepř, červenou papriku, rybí koření, tymián, zázvor, vlastně vše podle vlastní chuti a fantazie. Rybí maso je jedinečné v tom, že se s ním dá experimentovat, že snese téměř veškerá koření a doplňky, které by u jiných druhů masa mohly zcela selhat. Dále použijeme jednu nebo více lžic (záleží na velikosti porce, kterou připravujeme) kvalitního oleje, nejlépe olivového, více sójové omáčky a neuškodí pár kapek tabasca. Mírně směs poprášíme solamylem, přidáme syrové vajíčko. Nezapomeneme na nakrájený pórek nebo cibulku a na česnek. Vše důkladně promícháme a necháme chvíli odležet v chladu. Samozřejmě, že čím déle, tím lépe. Směs necháme uležet nejlépe v keramické nebo skleněné míse. Konečná fáze úpravy probíhá na teflonové WOK pánvi, na lávovém grilu nebo větší pánvi s nepřilnavým povrchem na ohni. Postup je stejný, jako při přípravě klasické "číny". Nesmíme však zapomenout na to, že rybí maso je poměrně křehké, rozpadavé, a proto kousky obracíme opatrněji než jiné maso. Proti jiným druhům masa je také rybí maso dříve hotové. Při podávání směs lze ochutit kečupem nebo různými druhy dresinků. Záleží na chuti konzumentů. Vhodnou přílohou je rýže, brambory na jakýkoliv způsob, ale také dobrý zeleninový salát nebo bílý chléb či další pečivo. Také zde je výběr na chuti konzumentů.
Jiný způsob využití kousků rybího masa může být spojen s obráním kostry a hlavy vyvařované k získání vývaru pro rybí polévku. Čisté a vychladlé kousky vařeného rybího masa bez kostí lze využít k přípravě rybí kaše, s přidáním zeleniny k přípravě rizota nebo studených zeleninových salátů s kousky rybího masa. Záleží na chuti, na dostupnosti surovin, na fantazii kuchaře a konzumentů. V každém případě jde o rychlé a jednoduché postupy přípravy chuťově zajímavých a lehkých pokrmů.
Foto: Profimedia
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena