Stačí lehké rozemnutí mezi prsty a celou kuchyní se ponese peprná vůně tymiánu. Pokrmu dodá kořenitou chuť připomínající kombinaci máty a hřebíčku.
Tymián je keř s drobnými lístky a vyšlechtěných kultivarů existují stovky. Planý tymián má tendenci dřevnatět a větvičky bývají řídké, ovšem vyšlechtěné druhy jsou více voňavější, hustě pokryté tymiánovými lístky. Mezi nejznámější a při vaření nejpoužívanější druhy se řadí tymián obecný (mateřídouška dymián) a tymián citronový (mateřídouška citronová).
Tymián, ať už vlastní vypěstovaný nebo čerstvý zakoupený, nám v mikrotenovém sáčku nebo plastové krabičce a umístěný v lednici, vydrží voňavý a chuťově svěží až týden. Pokud usušený tymián uskladníme do suché a dobře těsnící nádoby, typické aroma si zachová po celou zimu. Tymián můžeme nakládat a ochucovat jím třeba olivový olej a ocet, který později použijeme pro zakapání zeleninového salátu.
Tymián je bylinkou s univerzálním využitím. Lze ji téměř libovolně kombinovat s ostatním kořením, bývá součástí směsí bylinek, ale v pokrmu skvěle chutná i samostatně. Tymián najdeme v mnoha mezinárodních kuchyních (Mexiko, Španělsko, Francie...), kde bývá součástí tradičních pokrmů.
Bazalka, oregano, rozmarýn, nové koření, bobkový list, majoránka, muškátový oříšek, mletá paprika, petrželka, saturejka, hřebíček, levandule a chilli. To je jen malý výčet bylinek a koření, které můžeme bez obav nakombinovat k tymiánu. Pokud použijeme tymián s citem, nepřehluší jejich vůni a chuť, naopak ji zvýrazní.
Tymián můžeme přidávat do pokrmů kdykoliv během přípravy, vydrží i dlouhé vaření. Sušený tymián přidaný hned na začátku vaření uvolní do pokrmu vonné silice. Pokud vložíme do pokrmu celé snítky tymiánu, před podáváním je vyjmeme.
Tymián má v kuchyni pestré využití. Hodí se do omáček, polévek, zeleninových salátů. Ochucujeme jím kysané zelí, rýžové pokrmy, těstoviny, domácí nádivky a uzeniny. Nesmíme na něj zapomenout při přípravě ryb, zvěřiny, drůbeže. V kombinaci s rozemnutým oreganem a bazalkou zvýrazní pizzu, ale třeba i domácí langoše.
Foto: Profimedia
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena