Blíží se 14. únor, svátek sv. Valentýna, a s ním i romantická atmosféra všech zamilovaných.
Svátek zamilovaných má svůj původ v Itálii. Jeho patronem se stal biskup Valentýn, který byl ve 3.století popraven, neboť oddával mladé zamilované páry i proti vůli císaře. Více o legendách a tradicích je popsáno v článku Svátek svatého Valentýna.
Letošní svátek připadá na sobotu, takže si v tento den můžeme dopřát se svou milovanou osobou mnoho vzájemných pozorností ve formě malých dárečků a velkých společných zážitků. K nim rozhodně patří i s láskou připravený oběd, nebo romantická večeře ve dvou. Pro přípravu pokrmů k této příležitosti si vybereme potraviny a koření s afrodiziakálními účinky. Název afrodiziaka, je odvozen od jména římské bohyně lásky a sexu Afrodity.
Pro naše menu si vybereme mořské ryby. Vhodný je zejména tuňák a losos, ale i mořský okounek, Pangasius apod. Rybí maso obsahuje fosfor, vápník, jód, železo, vitamíny skupiny B a glykoforfáty, tedy všechny hlavní složky afrodiziak.
Ze zeleniny se považuje za nejúčinnější, celer, cibule, petržel, česnek, křen, ale i mrkev a rajská jablíčka.
Nezapomeneme ani na ovoce, které je bohaté na vitamíny a rovněž působí jako afrodiziakum. Patří sem jahody, banány, citrusy a nejrůznější exotické ovoce. Dále také fíky, datle, ořechy a mandle.
Z koření vybíráme především chilli, muškátový oříšek, pepř, nejlépe čerstvý, zázvor, kari, mletou skořici, vanilku, mátu a čerstvé bylinky.
Rýže byla považována za speciální afrodiziakum, zejména pokud byla vařená ve smetaně a ochucená mletou skořicí, vanilkou a cukrem. My si připravíme jako přílohu rýži natural a ochutíme ji čerstvými bylinkami.
150g celeru , 1 lžíce rostlinného tuku, vývar, 1 žloutek , 2dl smetany sůl a usekaná petrželka
Celer očistíme, oloupeme a nastrouháme nahrubo. Smetanu prošleháme se žloutkem. Na tuku celer orestujeme, podlijeme vývar a podusíme doměkka. Nakonec vmícháme smetanu se žloutkem, krátce povaříme a ochutíme usekanou petrželkou. Podle chuti osolíme.
2 porce mořské ryby, 1 velké rajče nakrájené na kostky, usekaná petrželka, vývar , olej a citrónová šťáva. Marináda : smícháme 1 bílý jogurt, 3 prolisované stroužky česneku, 1 lžička čerstvě nastrouhaného zázvoru, 1/2 lžičky mleté skořice, 1 lžička kari koření, 1/2 lžičky drceného kmínu a 1/4 lžičky chilli papriky
Očištěné a omyté porce ryby vložíme do marinády a necháme v chladu 2 hodiny odležet. Potom je vyjmeme, osušíme a zprudka na oleji opečeme z obou stran. Přidáme marinádu a nakrájená rajčata, podlijeme vývarem a dusíme doměkka. Nakonec vmícháme usekanou petrželku a podle chuti okyselíme citronovou šťávou a osolíme. Podáváme s bylinkovou rýží .
500g medového melounu, 1 kiwi, 1 papája, 1 banán, 1 granátové jablko, citronová šťáva, třtinový cukr a mletá skořice, máta
Ovoce očistíme a dužinu nakrájíme na stejné kousky. Z granátového jablíčka použijeme šťavnatá červená zrníčka. Všechno ovoce v míse promícháme, podle chuti osladíme a okyselíme citronovou šťávou, okořeníme mletou skořicí a ozdobíme lístky čerstvé máty. Podáváme chlazené.
Na závěr si dopřejeme kvalitní šampaňské víno, které podáváme s jahodami. Na stole by však neměly chybět mandle nebo jiné ořechy.
Foto: Profimedia
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena