Vaření ze zeleniny, hub a příprava salátů, to jsou témata, kterými se budeme zabývat ve čtvrtém dílu naší školy vaření.
Pro lidský organismus je díky svému složení velmi důležitá, pro obsah vitamínů, minerálů a dalších cenných látek. Pokrmy ze zeleniny jsou zdravé, pestré a dietní . Nejdůležitějším vitamínem pro náš organismus je vitamin C. Dále pak obsahuje další vitamíny a látky jako například vlákninu a karoteny. Díky současné době prodeje v marketech či obchodních domech je zeleniny dostatek nejen v letním období, ale po celý rok. Ovšem koupit lze i zeleninu konzervovanou. Důležité pravidlo pro přípravu syrové či tepelně upravené zeleniny je, že ji musíme před použitím vždy pečlivě omýt pod studenou vodou. Na krájení či loupání a škrábání používáme zásadně kvalitní nože, ať už nerezové či keramické, které se na trh dostali poměrně nedávno. Je potřeba používat ostré, neponičené nože, které budou dokonale zastávat svou úlohu a nebudou zbytečně ničit cenné vitamíny obsažené v zelenině. Některé druhy zeleniny pouze omyjeme a nože již nepoužíváme, stačí ručně natrhat (listová zelenina vhodná do salátů).
Nejzdravější je pochopitelně zelenina čerstvá, která není dále tepelně zpracovaná, pouze omytá proudem studené vody. Každým škrábáním, loupáním, krájením a tepelným opracováním vitamíny ztrácí. Nejzdravější druhy zeleniny jsou zelené. Ať už se jedná o papriku, saláty, okurku, kapustu, či brokolici. Dalšími zdravými a také dietními druhy zeleniny je červená. Paprika, rajské jablko. Pokud si pochutnáváte na zelenině nakládané, pak počítejte s tím, že ta je při dietě nevhodná a má pouze minimální obsah vitamínů a cenných látek, tím pádem opravdu není zrovna zdravá.
Jsou výtečným kořením do polévek , výtečně chutnají v kombinaci s masem, přidávají se do omáček, minutek, chutnají obalené a smažené, ty ovšem také nejsou zdravé. Houby jsou z velké části tvořeny vodou. Vyrůstají většinou za podmínek střídajícího deště a slunečného počasí. Jsou zdravé, ale i nebezpečné, při jejich nákupu i sběru musíme být velmi ostražití, abychom nepozřeli nějaký jedovatý druh, který jsme si zaměnili za druh houby jedlé. V obchodě si dáváme pozor na žampiony, které mohou být zapařené, nahnilé či nemusí být pravé, pak mohou hrozit střevní potíže či dokonce otrava.
V druzích pokrmů se řadí mezi ty nejzdravější i nejméně zdravé. Každý salát je jiný. Nejzdravější jsou zeleninové saláty, které jsou snadné na přípravu a zaberou v kuchyni minimum času i nádobí. Ty nezdravé jako jsou majonézové saláty, jsou co do doby přípravy náročnější, nákladnější finančně, složitější na přípravu. Zeleninové saláty se připravují zejména z čerstvé zeleniny. Omytá zelenina se zbaví stopek, jádřinců či lístků a kořínků, pokrájí se na menší kousky a promíchá, vhodné je takto připravenou zeleninu přelévat nějakým dresinkem či zálivkou.
Majonézové saláty se připravují z brambor, nakládané i čerstvé zeleniny, masa a uzenin a v neposlední řadě majonézy. Ochutnat můžeme také saláty luštěninové, bez dresinku či majonézy pouze s lehkou zálivkou, ty jsou nejlepší variantou.
Foto: Profimedia
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena