Známá listová zelenina má u mnoha lidí "trhlinu" v oblíbenosti. Ale zkusme zapomenout na školní jídelnu a vyzkoušet pár úprav a receptů. Možná ani nepoznáte, že je právě špenát základem pokrmu.
Příprava dušeného špenátu je známá i méně zkušeným kuchařkám. Pojďme si i přesto uvést základní recept na jeho přípravu.
Na klasickou úpravu špenátu je potřeba jen málo ingrediencí. Máslo nebo olivový olej (asi 2 lžíce), cibule, trochu hladké mouky, zhruba 500g mraženého špenátového protlaku, 1dl polotučného mléka nebo smetany, pár stroužků česneku, zeleninový bujón a sůl.
Špenátový protlak necháme mírně rozmrazit a rozkrájíme na kostky. Na rozpuštěném másle nebo olivovém oleji osmahneme nadrobno nakrájenou cibulku. Přidáme asi lžíci hladké mouky a připravíme si světlou jíšku.Vmícháme kostky špenátového protlaku. Když se špenát rozpustí, přilijeme mléko (lépe smetanu) a přidáme kostku bujónu. Pro chuť doplníme o česnek utřený s trochou soli. Dusíme, dokud nám špenát nezhoustne. Pro zjemnění dušeného špenátu vmícháme rozšlehaný žloutek, někdo používá celé vejce.
Tolik známý dušený špenát můžeme připravit i z čerstvé zeleniny. Špenát propláchneme, zbavíme stonků a listy krátce spaříme v menším množství osolené vody. Scedíme a nasekáme na jemné kousky. Pokud chceme špenát jemnější, můžeme spařené listy rozmixovat. Další postup je stejný jako při použití špenátového protlaku.
Podušený špenát, který podáváme jako hlavní chod nejčastěji s vařenými brambory a natvrdo uvařeným vejcem nebo volským okem, je možné použít i jako náplň do palačinek připravených naslano, jako přílohu k masovým pokrmům apod. Kromě přidání česneku k dochucení, můžeme špenát doplnit mletým bílým pepřem, kostkou bylinkového bujónu, špetkou muškátového oříšku a jiným kořením.
Očištěné špenátové listy bez stonků po spaření a scezení můžeme hrubě nakrájet a podávat jako přílohu, kdy je přeléváme rozpuštěným máslem. Posypaný některým z italských sýrů chutná báječně. Nasekané špenátové listy lze promíchat také s bylinkovým dresinkem, ochuceným jogurtem nebo jen kořením a prolisovaným česnekem.
Tento druh zeleniny není na předních místech v žebříčku vyhledávaných potravin, značná část populace si díky "nepovedeným" úpravám vypěstovala ke špenátu přirozený odpor. Možná i vy doma bojujete s partnerovou nenávistí k čemusi "zelenému". Smiřte se s faktem, že dušený špenát do něj prostě nedostanete.
Fintou, jak pár špenátových lístků do jídla ukrýt, mohou být zapékané pokrmy. Zeleninové nákypy s vejcem, strouhaným sýrem, někdy se šunkou, kousky kuřecího či klobáskou - a k tomu spařený a nahrubo nasekaný špenát, který zlehka vmícháme do směsi před pečením. Pokud se partnerovi přece jen nebude něco zdát, prostě jste vyzkoušela jiné čerstvé bylinky. Zaručeně nebude dál zkoumat původ zvláštních lístků, zvlášť když se vám podaří nákyp dobře ochutit.
Foto: Profimedia
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena