Sójový sýr nemá nijak výraznou chuť, tedy před úpravou, naložením a přidáním koření. Jsou dvě možnosti, buď si jej zamilujete nebo jej vyzkoušíte poprvé a naposled. V prvním případě tofu skvěle doplní váš jídelníček.
Natural tofu (základní sójový sýr) vzniká srážením "sójového mléka". Pak prochází dalším zpracováním a dochucováním, s těmito variantami se setkáváme nejčastěji v krámcích se zdravou výživou, bílé tofu občas najdeme i mezi mléčnými výrobky v supermarketech. Prodává se na váhu, balené tofu bývá vždy o jiné gramáži, zpravidla zakoupíme kousek tofu o váze cca 200g. Cena za kilogram se pohybuje okolo stopadesáti korun. V receptech se setkáme s nejrůznějšími úpravami, ale měli bychom vědět, které tofu se hodí k jaké přípravě, kdy je lepší jej zpracovat tepelně, kdy stačí tofu nakrájet a konzumovat.
Bílý sójový sýr zcela bez příchuti. Natural tofu je doporučováno tepelně upravit. Protože snadno přejímá chuťové vlastnosti, lze jej naložit do marinád, směsi výrazného koření, nakrájené aromatické zeleniny a dochucovačů. Nebojíme se marinádu okořenit hodně pálivým kořením - mletým chilli, chilli omáčkou, tabascem. Natural tofu můžeme naložit také do rajčatového ostrého dipu, který jinak používáme k namáčení tortillových chipsů. Tofu solíme jen mírně, přisolí si každý až hotový pokrm na talíři.
Marináda by vždy měla obsahovat kvalitní olej. K dochucení se hodí kromě klasické sójové omáčky i omáčka ústřicová nebo worchestr. Tofu mnohdy ochucujeme i vývarem - vegetariáni zvolí zeleninový, masožravci si mohou dopřát masovou či rybí příchuť. Skvěle chutná čerstvý zázvor, právě prolisovaný česnek a lehce osmažená cibulka.
Tofu natural před marinováním nakrájíme na plátky asi 1cm hrubé, ponecháme v marinádě alespoň 3 hodiny, nejlépe však marinujeme přes noc. Naložené tofu umístíme do lednice. Připravené tofu můžeme přírodně na pánvi s trochou olivového oleje osmahnout a krátce podusit. Dobře chutná i s nakládanými houbami. Plátky lze obalit v trojobalu a osmažit jako řízek, můžeme je i zapékat spolu s dalšími surovinami. Bramborová kaše jako příloha, trocha nakrájené čerstvé zeleniny a máme víc než dobrý hlavní chod na stole. Navíc vyzkoušíme něco nového, když nesmažíme, tak i zdravého.
U tofu s bylinkami platí totéž jako u natural. Máme jen ušetřenou práci se složitým mícháním bylinek, pokud nám spojení chutí zrovna moc nejde. I u zakoupeného bylinkového tofu je prodejci doporučována tepelná úprava.
Marinované tofu je výraznější chuti, uzené tofu tmavší vyuzené barvy. Tyto druhy můžeme jen nakrájet a podávat. Jako "kousek masa" na krajíci chleba, přimíchané v salátu nebo jako nakrájené "tyčinky" jen tak přikusovat u televize. Tofu totiž nemá na 100g ani celých 100kcal, takže si sójový sýr můžeme dopřát klidně i na večeři.
Podle mého názoru nejlepší nabízené tofu na našem trhu. Jak do obsahu výživných látek právě díky mořským řasám, tak chuťově. Není třeba tepelná úprava a dá se jíst samostatně. Výhodou je, že v této úpravě řasy nejdou "cítit".
Foto: Profimedia
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena