K polévání pudinků, nákypů a různých moučníků jsou vhodné tekuté krémy a omáčky. Pár receptů na ty nejchutnější.
Některým moučníkům dodají krémy a omáčky jemnou chuť, jednoduché pudinky a nákypy doplní omáčky výraznou vůní a chutí ovoce.
Sladké teplé omáčky jsou velice oblíbené. Připravují se s různými příchutěmi ovoce a přelévají se jimi nejen kynuté knedlíky nebo tvarohové noky, ale také kousky moučníku, rýžové nákypy nebo studené pudinky.
Příprava je zcela jednoduchá: Zavařeninu zalitou vodou nebo vodou s přídavkem vína rozvaříme s cukrem, mírně zahustíme škrobovou moučkou a povaříme. Postup použijeme na zavařeninovou omáčku meruňkovou, višňovou, třešňovou, rybízovou nebo malinovou.
Pokud rozvaříme ve vodě spolu s povidly vypeckované švestky a cukr, zahustíme škrobovou moučkou a ještě mírně osladíme, připravíme si vynikající klevelu.
Povidla zalijeme vodou, přidáme cukr a skořici, citrónovou kůru a šťávu a rozvaříme je. Opět ji můžeme zahustit moučkou. Do hotové omáčky přidáme pro chuť trochu rumu.
Jestliže borůvky zalijeme vodou, přidáme máslo, cukr a povaříme je, pak mírně zahustíme, získáme omáčku ke kynutým neplněným knedlíkům, vdolkům nebo k lívancům.
Postup se trochu liší od ostatních omáček - na másle zpěníme a pak s vodou nebo vínem rozvaříme mouku, osladíme a ochutíme citrónovou nebo pomerančovou kůrou a znovu povaříme. Hotovou omáčku přecedíme a můžeme doplnit žloutkem.
Ovoce - meruňky, broskve, višně, třešně (zbavené pecek) nebo maliny či jahody zalijeme vodou, přidáme cukr, koření a rozvaříme. Zahustíme škrobovou moučkou, zcela nakonec ochutíme vínem.
Omáčky jsou vynikajícím doplňkem v naší sladké kuchyni a vhodné jsou ke každé příležitosti. Všední i sváteční stůl vždy procitne jejich kouzelnou vůní, chutí i barevností.
Foto: Profimedia
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena