Všichni mluví o těch báječných foie gras a vy se stydíte přiznat, že nevíte o čem je řeč? My vám s orientacích v nezvyklých názvech jídel alespoň částečně poradíme.
Až na výjimky se jedná o francouzské termíny, bez kterých se v dnešní době obejdeme jen v málokteré lepší restauraci. Setkat se s nimi můžeme i na slavnostních recepcích a rautech.
Volný překlad z francouzštiny zní "potěšit ústa". Českým ekvivalentem je termín jednohubky.
Jedná se o velmi tence až průhledně nakrájené plátky syrové hovězí svíčkové. Tento název se ale ujal i v případě stejně připraveného lososa. Můžeme se ovšem setkat i se sladkými variantami, například s ananasovým carpacciem doplněným zmrzlinou.
Další masovou dobrotou je cordon bleu. Jedná se o masový řízek, může být telecí, vepřový, krutí, kuřecí. Je plněný šunkou a sýrem, obalený v trojobalu a osmažený. Výtečný je se šťouchaným bramborem.
Nezahuštěná omáčka bývá často součástí moučníků, jedná se tedy o jakýsi ovocný přeliv.
Další francouzskou klasikou je tento žloutkový krém, který je navrchu opatřen křupavou, zkaramelizovanou cukrovou krustou.
Chuťovka servírovaná jako předkrm, jedná se o kousky zeleniny, například mrkve, papriky nebo okurek, jež jsou nakrájené na hranolky. Podávají se s hustými omáčkami.
Hnědá omáčka k masu, v restauracích často vařena z práškového polotovaru.
Nikoli víno, jak se mnozí domnívají, ale masitá pochoutka se skrývá pod tímto názvem. Konkrétně se jedná o silný řez nebo chcete-li steak ze střední části pravé hovězí svíčkové.
Pod tímto názvem se skrývají tučná husí nebo kachní játra. Svoji jemnou máslovou chuť získávají poměrně drastickými metodami, ptáci jsou uměle překrmováni a omezováni v pohybu. V různých obměnách je podávají snad všechny restaurace zaměřené na francouzskou kuchyni. Nejčastěji se s nimi setkáme v podobě předkrmu.
Jednak se tímto slovem označuje obchod prodávající sýry, ale také tak mohou být označeny sýrové pokrmy v menu.
Citronová tráva se uplatňuje zejména ve východoasijské kuchyni, a to jak v polévkách, tak v masitých a rýžových pokrmech.
Chlazený sladký, ale i slaný krém, který je jemnější než zmrzlina. Dělá se z ovoce, ale i z ryb nebo jater.
Tímto slovem se označuje cukrárna, ale může to být i označení pro moučníky v menu.
Foto: Profimedia
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena