V malém seriálu článků bych vám ráda představila tradiční českou kuchyni. Nabízím vám postup při přípravě krok za krokem. Jako první jsem vybrala české národní jídlo - svíčkovou s kynutým knedlíkem
Před přípravou tohoto dosti složitého pokrmu musíme zkontrolovat, zda máme vše potřebné a chybějící ingredience zajdeme nakoupit. Na svíčkovou potřebujeme následující: 700 - 800g masa ze svíčkové, roštěnce nebo kýty, 200g mrkve, 200g petržele, 1ks celeru, 1ks střední cibule, 1 kostičku hovězího bujónu, 250ml sladké smetany (šlehačky), 100g anglické slaniny, 80g tuku, 3 kuličky celého pepře, 3 kuličky nového koření, 2 kuličky jalovce, 2 lístky bobkového listu, špetku tymiánu, citronovou šťávu (ocet), cukr krupici, sůl a hladkou mouku. Na kynuté knedlíky potřebujeme: 500g hrubé mouky, 1 lžičku soli, 250ml mléka, ½ kostky droždí, 1 ks vejce a lžíci cukru krupice. Na ozdobu si navíc připravíme brusinkovou zavařeninu, citron a smetanu ke šlehání.
Hovězí maso zbavíme případných blanek, opláchneme a osušíme. Pak maso na několika místech prošpikujeme nudličkami anglické slaniny (použijeme polovinu slaniny). Pokud nemáme špikovací nůž, ostrým dlouhým nožem do masa uděláme zářezy a naplníme je nudličkami slaniny (zatlačit je můžeme pomocí příborového nože). Kostku hovězího bujónu rozpustíme v 1l vroucí vody a odstavíme. Veškerou kořenovou zeleninu očistíme, opláchneme a necháme oschnout. Pak ji nakrájíme na půlkolečka. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. V pekáčku rozehřejeme tuk, přisypeme kořenovou zeleninu a krátce ji orestujeme. Pak přidáme cibuli a na kostičky nakrájený zbytek slaniny a vše osmahneme. Zeleninový základ na chvíli vyndáme a do výpeku vložíme maso a ze všech stran je zprudka opečeme. Tuk musí být dostatečně rozpálen, aby se maso zatáhlo, vytvořilo si kůrčičku, ale vevnitř zůstalo šťavnaté. Opečené maso podlijeme třetinou vývaru (bujónu), vrátíme zeleninu a přidáme veškeré koření svázané v plátěném pytlíčku, abychom ho potom nemuseli pracně hledat. Pekáček přikryjeme a vložíme do trouby rozehřáté na 180 °C. Při pečení maso přelíváme vypečenou šťávou, popřípadě podléváme horkým vývarem. Při pečení stíráme a oškrabujeme do šťávy příškvarek, který se tvoří na dně a okrajích pekáčku. Pečeme přibližně 60 minut. Měkké maso vyndáme, vydušenou šťávu zaprášíme moukou (asi 2 lžíce podle toho, kolik chceme omáčky), osmažíme a postupně ředíme zbylým vývarem a smetanou. Omáčku ochutíme cukrem (asi 2 lžíce), okyselíme citronovou šťávou (asi 2 lžíce), osolíme a 15 minut za občasného promíchání provaříme. Pak omáčku rozmixujeme ponorným mixerem, případně ještě propasírujeme přes cedník a udržujeme teplou. Maso nakrájíme na plátky a udržujeme teplé. Ingredience (včetně slůvka asi) jsou uvedeny pro přípravu 4 porcí.
Droždí rozdrobíme do hrnečku, přidáme cukr, 50 ml vlažného mléka a 2 lžíce mouky. V teple necháme vzejít kvásek. Mouku prosejeme na vál. Ve zbylém mléce rozkvedláme vejce a sůl. Do prosáté mouky uděláme důlek, přilijeme kvásek, přidáme mléko a čistýma rukama vypracujeme tuhé těsto. Těsto poprášíme moukou, přikryjeme utěrkou a necháme hodinu kynout. Pak z těsta utvoříme dva stejné válečky a přikryté utěrkou je necháme ještě 10 minut kynout. Knedlíky vaříme v osolené vodě 6 minut přikryté poklicí, pak je obrátíme a odkryté dovaříme ještě 6 minut. Záleží na velikosti knedlíků. Uvařené knedlíky ihned po vyndání propícháme vidličkou a přikryté utěrkou necháme mírně vychladnout. Pak nití nakrájíme knedlíky na plátky.
Pokud máme rádi malé samostatné knedlíky (noky) rozdělíme si těsto na 12 knedlíků a vaříme jen 4 + 4 minuty. Uvařené knedlíky nezapomeneme propíchat.
Citron dobře omyjeme a nakrájíme na tenká kolečka. Smetanu vyšleháme na tuhou šlehačku. Talíře nahřejeme. Na každý talíř dáme několik plátků knedlíků (3 pro děti a 6 pro táty), na druhou polovinu talíře nalijeme teplou omáčku a na ni položíme dva plátky masa. Na maso položíme plátek citronu, na něj lžičku brusinkové zavařeniny a vedle kopeček šlehačky.
Přeji dobrou chuť a příště vám nabídnu přípravu knedlo-vepřo-zelo. Také se těším na vaše připomínky a vychytávky i zaručené recepty na pravou svíčkovou.
Foto: Profimedia
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena