Toto slovo jsme již tolikrát slyšeli, ale víme co je to za pokrm? Odkud sushi pochází, jak vzniklo a jakým způsobem se upravuje?
Jedná se o japonský způsob a úpravu syrových ryb a dalších mořských plodů.
Jedná se o japonský způsob podávání syrových mořských ryb a jiných plodů moře. Nazývá se SUSHI (čteme suši). Sushi je tradiční japonský pokrm s tisíciletou historií, připravuje se zejména z ryb, ale také z plodů moře - z krevet, sépií, chobotnic, či z nejrůznějších druhů mušlí. Do celého světa se rychle rozšiřuje nejen pro svůj reprezentativní a prestižní charakter, ale hlavně díky svým blahodárným účinkům na lidské zdraví, protože jeho konzumace je nejlepším zajištěním dostatečného přísunu mastných kyselin, jódu, proteinů, minerálů a dalších nezbytných prvků. Jeho nenahraditelná a specifická chuť si velmi získává přízeň po celém světě a stává se v podstatě životním stylem.
Během doby své dlouhé historie si každá část Japonska vytvořila své místní výborné sushi speciality. Některé ze sushi receptů jsou tradiční a udržely si svou autentičnost, jiné byly upraveny, aby uspokojily modernější chutě.
Syrová ryba je nakrájena do různých forem (na plátky, kostičky nebo proužky), které se postupně namáčí do směsi sójové omáčky a wasabi (japonský zelený křen). Neodmyslitelnou přílohou sashimi je marinovaný čerstvý zázvor. Samozřejmostí je také obloha z pokrájené čerstvé sezónní zeleniny (pórek, cibule a salát či čínské zelí).
Zde je přílohou speciální octová japonská rýže upravená do válcového tvaru a ozdobená vybraných druhem nakrájené syrové ryby nebo i jiným vhodným produktem (avokádo, vejce, atd.). Součástí přílohy je také marinovaný zázvor a sójová omáčka s wasabi, popřípadě jiná pokrájená zelenina. Nigiri sushi svým vzhledem připomíná umělecké dílo a originál v každém kousku.
Oblíbeným a neznámějším způsobem servírování sushi je kombinace syrové mořské ryby, octové rýže a sušené mořské řasy Nori v podobě rolky. Plátek syrové ryby se ocitá uprostřed japonské octové rýže, která je obalena Nori. I maki-sushi se před konzumací namáčí do směsi sójové omáčky s wasabi a vhodnou přílohou je bílá ředkev s marinovaným zázvorem.
Liší se tvarem řasy, která je poskládána do tvaru kornoutu a její výplní je octová rýže, jejímž středem je kombinace plátků mořských ryb.
Foto: Profimedia
Autor:Vilienka
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena