Hlavní surovinou pro výrobu šunky je vepřové maso, konkrétně svalovina vepřové kýty.
Pokud použijeme jinou vstupní surovinu, pak musí být hotový výrobek řádně označen druhem a částí, ze které pochází. Obvykle se dále vyrábí šunky z vepřového a drůbežího masa. Zajímají-li nás šunkové speciality, měli bychom vědět, že jde o chuťově výborné šunky vyráběné právě i z jiných druhů masa, než je pro nás obvyklé.
Pro výrobu šunkových specialit se používá maso hovězí nebo telecí, ale také králičí, chuťově nasládlé maso koňské, také maso jehněčí nebo skopové. Speciality jsou ale vynikající i ze zvěřiny (srnčí maso, jelení, mufloní, maso z divočáka...), zejména pro velice nízký obsah tuku a cholesterolu. Mezi exotické druhy masa, ze kterého se vyrábí také šunkové speciality, patří maso medvědí a lví. Pak můžete ochutnat šunkové plátky z jehněčího, z divočáka, ale také plátky šunky jelení. Jestliže si chcete vyrobit domácí šunku z dostupnějšího masa, můžete si pochutnat na šunce z králíka.
V dnešní době se více a více lidí věnuje zdravému životnímu stylu - zdravému stravování. Patří sem tedy i vhodné a zdraví prospěšné potraviny, tzv. funkční potraviny.
Tyto potraviny mají nižší obsah cukrů, tuků a hlídá se u nich i obsah přídatných látek. Přídatnými látkami jsou často sledovaná tzv. "éčka". Zároveň ale funkční potraviny obsahují kvalitní bílkoviny, minerály, antioxidanty a vitamíny. Bývají obohaceny také o probiotické a prebiotické látky (např. Lactobacillus a Bifidobacterium nebo inulin). Mezi funkční potraviny se tedy v dnešní době zařadily i některé masné výrobky. Napomáhají totiž k posílení imunity, ke snižování hladiny cholesterolu, k vstřebávání vitamínů a vápníku. Zároveň mají příznivý vliv na složení střevní mikroflory.
Foto: Profimedia
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena