Žádná pořádná oslava se neobejde bez kapky vynikajícího vína. Většinu vín lze pít samostatně, ale ten pravý kulinářský zážitek vzniká správnou kombinací různých vín a kompletního jídelního menu.
Barva vína je ovlivněna mnoha faktory. Mladé víno se pyšní jemnou barvou se zelenými (bílé) nebo nachovými (červené) tóny, starší víno získá tmavé tóny s hnědými odlesky v důsledku pomalé oxidace při zrání vína.
Vína dělíme podle jakosti na stolní, jakostní, známkové, víno s přívlastkem, kabinet, pozdní sběr, výběr z hroznů, výběr z bobulí, ledové víno a slámové víno. Řazeno vzestupně.
Dále dělíme vína podle obsahu cukru na vína suchá, polosuchá, polosladká a sladká.
A samozřejmě dělení laiků podle barev na vína červená, růžová a bílá. A nesmíme zapomenout na šumivá vína, která najdeme také ve třech barevných tónech.
Každé víno má své specifické vlastnosti a také svou sklenici, ve které si jej nejlépe vychutnáte. Správně zvolená sklenka dá vyniknout jeho vizuálním a aromatickým kvalitám.
Nejvhodnější sklo je tenkostěnné, zcela hladké a bez dekorací. Samozřejmostí je sklo průhledné, bezbarvé. Obsah sklenic není pevně stanoven, ale určitě působí lépe víno nalité do poloviny velké sklenice než malá sklenice naplněná po okraj. Je vhodná sklenice širší ve spodní části nahoru se zúžující. Dává tak vínům prostor pro uvolnění buketní vůně.
Sklenky na bílé víno jsou užší a s menším obsahem. Je to proto, že bílá vína se podávají chlazená a v menším množství neztrácejí svou teplotu. Dovolí harmonické vůni rozvinout se v dostatečné výšce nad hladinou ve sklence. Pro bílá vína se doporučují sklenice o obsahu nad 300 ml. Růžová vína se podávají ve sklenicích na bílé víno.
Sklenice na červené víno jsou naopak širší a mají větší objem, neboť je podáváme nechlazená. Optimální je zakulacený tvar s horním okrajem vyhnutým ven. Dává nám možnost při napití ucítit na jazyku výraznou ovocnou chuť. U červených vín jsou doporučovány sklenice o obsahu nad 450 ml.
Šumivá vína nebo šampaňské podáváme ve vyšší štíhlé sklence, která připomíná poupě tulipánu nebo ve tvaru elegantní píšťaly (tzv. flétna). Ještě v řadě domácností najdeme na šampaňské sklenice ve tvaru misky nebo nižší ve tvaru písmene V. Tyto sklenice již v dnešní době nejsou doporučovány, a proto do nich místo šumivého vína nalijeme hostům vermut.
Ošetřování skla je potřeba věnovat dobrou péči. Sklenice musíme vždy důkladně opláchnout, neboť i kapička čistícího prostředku způsobí vínu nenapravitelnou újmu. Vypláchnuté sklenice musíme kvalitně vyleštit. Používáme utěrky, které nepouští chloupky a nejsou máchány v aviváži, která by na sklence zanechala chemické aroma! Zaschlé kapky na stěnách nepůsobí esteticky a ruší zrakový požitek z vína.
Bílá i růžová vína podáváme chlazená, naproti tomu červená vína se doporučují podávat při teplotě 14 - 16 °C některá i 18 °C. U nadměrně vychlazených vín nedojde k rozvinutí jejich chutí, u vín s vysokou teplotou nám převažuje chuť alkoholu nad samotnou chutí vína. K předkrmům, polévkám i paštikám se hodí bílé víno. Pokud budeme podávat husu nebo kachnu, sáhneme po červeném víně. Při servírování krůtího nebo telecího nezapomeneme na vychlazené růžové víno. Dezertní, muškátové nebo ledové víno ozvláštní podávání dezertu nebo sladkého jídla.
Při konzumaci vína se řiďme citátem: "Víno je věc podivuhodně vyhovující člověku, jak zdravému, tak nemocnému. Budiž však podáváno ve správné míře podle tělesné stavby jedince".
V blízké době se můžete těšit na články o červeném i bílém víně, o doporučených pokrmech k některým vybraným odrůdám.
Foto: Profimedia
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena