Uvařit těstoviny se zdá jako snadná či monotónní práce, ovšem víte jak je uvařit opravdu správně? Jak důležité jsou těstoviny pro organismus? Že ne? Pak je tento článek určený právě vám.
Pro lidský organismus jsou těstoviny díky obsahu glycidů významným zdroje energie. Obsahují také značné množství proteinů, které mají svůj význam při redukci hmotnosti. Obsahují také vitamíny a minerální soli. Těstoviny, které se vyrábí ze semoliny (z tvrdé pšenice) se vyznačují tím, že obsahují glutin (lepek), který má mezi nejpřednějšími vlastnostmi tu, že umí vázat škroby. To způsobuje, že mají tvrdou a sklovitou konzistenci. Právě proto by se měly kvalitní těstoviny vyznačovat jednotným nažloutlým zbarvením a kompaktní strukturou bez bílých nebo tmavých skvrn. A ze stejného důvodu, jsou-li těstoviny dobré (to znamená s velkým obsahem lepku), voda, ve které se vařily, by měla zůstat nezkalená. Správně uvařené těstoviny by měly být al dente (na skus), to znamená ne příliš měkké, ale ani tvrdé, nedovařené. Naopak těstoviny, které vodu zakalí, jsou nekvalitní.
Ve chvíli, kdy se rozhodnete uvařit těstoviny, vám může připadat, že nic jednoduššího již neexistuje. Přesto se po celá ta léta od vzniku těstovin sbíraly zkušenosti a rady, jak přichystat těstoviny skutečně dokonalé chuti.
Vody na přípravu těstovin musí být dostatek. Minimálně však jeden litr na každých 10dkg těstovin. I v případě, že budete chtít uvařit ještě menší množství než 10dkg, vody méně než jeden litr nedávejte, je vždy lepší vodou nešetřit a raději dát více než méně.
Olej je při vaření těstovin také skvělým pomocníkem, trochu oleje přidaného do vody s těstovinami jim prokáže příjemnou mastnou koupel, díky níž se těstoviny nepřilepí na dno hrnce a ani se neslepí k sobě. Ovšem pár kapek oleje můžete přidat také do hotových těstovin ihned po scezení. Prokáže vám to tutéž službu.
Sůl se správně používá hrubá. Přidáváme ji, když se voda začíná vařit a těsně předtím než do vody vsypeme těstoviny. Na jeden litr vody se dává přibližně 1dkg soli, ovšem pokud k těstovinám připravujeme omáčku výraznější chuti, stačí soli i méně.
Jakmile do vody vsypeme těstoviny, musíme počítat s tím, že se voda na chvíli přestane vařit, proto máme sporák nastaven na nejvyšší stupeň, aby se voda začala znovu vařit co nejdříve.
Sušené těstoviny při vaření znásobí svůj objem. Pokud si lámete hlavu, kolik těstovin uvařit - pak počítejte, že na jednu osobu spotřebujete přibližně 8dkg těstovin, pokud je budeme podávat s omáčkou. Ovšem chytáme-li se připravit těstovinový salát, jejich množství můžeme trochu zvednout.
Těstoviny "al dente" jsou chutnější a lépe stravitelné. Abychom dosáhli takto uvařených těstovin, je potřeba vařit těstoviny správně podle návodu na obalu, který je výrobce povinný uvést. Ovšem i přesto jsou to údaje přibližné, jelikož každý sporák vaří jinak rychle, nový vaří samozřejmě rychleji než starý a plynový jinak než elektrický.
Foto: Profimedia
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena