Chystáte se letos poprvé péct vánoční cukroví a nejste si jisti, zda se dílo podaří? Hlavu vzhůru, nemusíte se hned pouštět do složitých receptů. Pár rad k prvnímu pečení.
Než se pustíme do pečení a nepečených druhů, musíme se rozhodnout, které druhy uděláme, abychom na ně měli dostatek potřebných surovin. To co nemáme, budeme muset ještě dojít nakoupit. A počítáme s tím, že i nákup nám v dnešních dnech zabere mnohem více času než při běžném nákupu, a to kvůli předvánočnímu šílenství, kdy lidé na poslední chvíli dohánějí to, co nestihli dosud.
Nejprve si napíšeme seznam surovin, které budeme potřebovat, abychom doma měli vše připravené. Na následující druhy cukroví si nakoupíme: 1 x hladkou mouku, 1x krupicový cukr, 1x moučkový cukr, 2x Heru, 1x ztužený tuk, 1/2l rumu, 1x kakao, 3 vejce, 1/2kg kokosu, 3x piškoty, ořechy, polevu.
Nyní máme nakoupeno a je potřeba na pečení připravit i kuchyň. Také veškeré možné odkládací plochy uklidíme, aby na nich nic přebytečného nezůstalo. Uklidíme dekorace, dózy, vázy, aby na pracovních plochách byl prostor a pořádek. Tak předejdeme zbytečnému úklidu - nic se neumaže, nezaprášíme věci moukou. Připravíme si mlýnek na maso s nástavcem na tvoření cukroví, nůž, prkýnko, plechy na pečení vyložené pečícím papírem, 2 zadělávací misky. Nesmí chybět kuchyňská váha.
Na pracovní plochu rozložíme misky, které polepíme cedulkami s názvem cukroví. Vezmeme první misku a dáme na váhu, vyvážíme a odvážíme v ní suché suroviny jako je mouka, cukr, kakao, k tomu přidáme máslo, vejce, namleté ořechy a ostatní suroviny podle jednotlivých receptů. Takto pokračujeme, dokud nemáme plné všechny misky. Ty pak dáme na stranu. Váhu uklidíme a těsta jedno po druhém zpracujeme. Jakmile jsou těsta hotová, pustíme se do tvoření a pečení. Kolik druhů cukroví budeme dělat, tolik misek si připravíme, pokud budeme dělat cukroví, které se v něčem obaluje, připravíme si ještě misku se surovinou na obalování. Například na vanilkové rohlíčky, které se obalují v moučkovém cukru.
43 dkg hladké mouky, 33 dkg Hery, 10 dkg cukru moučka, 1 vejce, poleva, mleté oříšky či kokos.
Do mísy nadepsanou banánky vsypeme potřebné množství mouky, cukru a promícháme. Přidáme Heru a vejce. Ingredience z misky vysypeme na vál a rukou vypracujeme těsto. Po malých dávkách dáváme do mlýnku na maso a pomocí tvořítka vytlačujeme proužky, které pokládáme na plech vyložený pečícím papírem. Banánky upečeme a vychladíme. Na sporák dáme větší hrnec s vodou asi do čtvrtky hrnce a do něj vložíme další hrnec. Do něj dáme rozehřát polevu, upečené banánky v ní máčíme do půlky a pak dáváme do kokosu či mletých ořechů a necháme nejlépe na pečícím papíru ztuhnout.
1x tuku omega, 20 dkg cukru, 2 vejce, 30 dkg dětských piškotů, 6 dkg kakaa, 4 lžíce rumu.
V míse odvážíme cukr, piškoty a kakao, přidáme rum, vejce a ztužený tuk. Na vále rozdrtíme na malé kousky piškoty a ze všech surovin vypracujeme tmavou hmotu, z té vytvoříme válečky o průměru 3 - 4 cm. Válečky obalíme v kokosu. Před podáváním pokrájíme nepečený salámek asi na centimetrové plátky.
Foto: Profimedia
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena