8 restaurací představující chřestové kulinářské speciality, 9 moravských vinařství nabízející prvotřídní domácí vína a 4 tuny čerstvého rakousko-uherského chřestu ze Slovenska, to vše bylo k vidění na Slavnostech chřestu 2012.
Náměstí Palackého v Ivančicích bylo "hermeticky" uzavřeno a za lidové vstupné 100,- Kč jsem byla, po vystání asi 10 minutové fronty, vpuštěna do víru zábavy. U pokladny bylo k prodeji místní platidlo na nákup v jednotlivých stáncích s chřestovými specialitami a ochutnávku vín - při zaplacení 10,- Kč jsem získala 1 ivančický tolar, minimální nákup byl 5 tolarů.
Na náměstí se již od prvního kroku v jednotlivých stáncích prezentovala stará řemesla - hrnčíři, pekaři (domácí pečivo, valašské frgále, trdelníky), řezníci a uzenáři, skláři, kováři, vařečkáři, výrobci bižuterie, farmáři, včelaři s domácím medem i medovinou. A samozřejmě nesmí chybět čerstvý chřest. Balení 500 g bílého chřestu stojí 45,- Kč a je na výběr ze 2 velikostí: 12 - 16 mm a 10+ mm krátký. Pokud máte rádi jenom hlavičky, musíte si trošku připlatit, za 500 g zaplatíte 70,- Kč. Naproti jsou stánky nabízející již upravený chřest - například smažený chřest, těstoviny s chřestem, pizzu či koláč s chřestem, langoš s chřestem.
Kolem velkého pódia, kde hrála dechová hudba, jsem došla k malému pódiu, kde 30 minut před polednem měla probíhat KUCHAŘSKÁ SHOW - PETR STUPKA (představení jednotlivých restaurací, losování výherců z anketních lístků o zajímavé ceny). Bohužel, vystoupení se nekonalo, pan Stupka se všem omluvil, protože mu začínal přímý přenos v rádiu, a tak se čekající diváci přemístili k jednotlivým stánkům. I já se jala degustovat chřestové speciality, které jsou součástí slavností teprve druhým rokem.
Ve stánku kulináře Petra Stupka jsem vyzkoušela Chřest dle prabáby s máslovou posypkou na pórkových bramborách - vařený bílý chřest obalený v máslové strouhance se špetkou papriky položený na vařených bramborách smíchaných s pórkem. Ve stánku restaurace Puxpub zase Asparagus sushi set - vynikající sushi podávané s wasabi, růžovým zázvorem, sojovou omáčkou a samozřejmě s hůlkami.
V pravé poledne vystřídal cimbálovou muziku zábavný pořad pro děti - oživlé postavičky Pata a Mata pozvaly děti mezi sebe zahrát si tenis přes pohyblivou síť, ukázaly jim, jak neumí vyměnit žárovku, předvedly nastuzení a pak si děti odvedly na dětský jarmark. Následně kulinář Petr Stupka představil na malém podiu chřestové restaurace a jejich připravené chřestové speciality, proběhlo také vylosování 2 výherců, kteří získali sady vína z vinařství Jan Plaček.
Velká show s ukázkou vaření přímo na pódiu byla naplánována až na šestnáctou hodinu. Ty lahvinky vína pro výherce mne nalákaly, tak jsem se odebrala na ochutnávku vín. Zakoupila jsem si degustační skleničku a pak za 1 - 2 ivančické tolary ochutnávala postupně růžové nebo červené víno (samozřejmě nabízeli i bílé) u všech vinařství. U rodinného vinařství U Samsonů mi velice zachutnala i čokoládová pralinka za 5,- Kč, z vín u mne vyhrálo víno z vinařství Plaček.
Pokud jsem vás touto malou reportáží přímo z místa nalákala, udělejte si příští rok čas. Výlet do Ivančic vás jistě nezklame. I na příštích Slavnostech chřestu 2013 toho jistě bude dost k vidění a degustaci.
Foto: Renata Hřebíčková
Autor:Vilienka
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena