Letos Rumuni oslaví dva roky od vstupu do Evropské unie a možná k výročí povečeří svátečně připravené sarmale a vše zapijí tuicou či ursusem.
Spojením toho nejlepšího z řecké, maďarské, ruské, německé a turecké kulinářské šikovnosti vznikla rumunská kuchyně, která si potrpí zejména na úpravy skopového, hovězího, vepřového a telecího masa. V přímořským oblastech a v okolí řek samozřejmě vyniká i konzumace rybího masa. Zemědělská produkce se orientuje na kukuřici, luštěniny a brambory. A za co Rumuny musíme pochválit, je velké množství zeleniny, která pokrmy doprovází. Setkat se lze i s nakládanými okurkami, zelím, paprikami. Stejně jako Češi, se i místní kuchaři vyžívají v přípravě polévek. Pokud vyrazíte mezi místní zemědělce, určitě se nechejte zlákat na nákup některého z vynikajících sýrů. Ve vnitrozemí buďte opatrní při konzumaci vody, nejlepší je samozřejmě balená, pokud není jiná možnost, lze se téměř spolehnout i na vodu od pramene. Při nákupu sladkostí buďme připraveni na to, že jsou doslova napěchované cukrem, Rumuni si potrpí na opravdu sladké cukrovinky jako je chalva nebo rahat.
Hustá polévka z masa, klobás, brambor a zkvašených otrub vás určitě zasytí.
Kukuřičná kaše je velmi podobná italské polentě. Používá se jako příloha, ale je vynikající i samotná s kroužky osmažené cibule a vejcem.
Vepřové rolky se zelím jsou nejčastěji podávány s kaší mamaliga a kysanou smetanou či ovčím sýrem.
Oblíbené hovězí maso je zapečené s lilky, cibulí a rajčaty.
Masové karbanátky podobné čevapčiči. Nejčastěji z mletého hovězího krku.
Nakrájená zelenina s kousky vepřového masa zapečená v troubě.
Plátky lilku zapečené s mletým masem.
Kynuté sladké pečivo s rozinkami, kandovaným ovocem a ořechy.
Rumunská obdoba palačinek plněných sladkými džemy.
Koláč se slanou například špenátovou náplní, nebo naopak sladkou jablečnou či tvarohovou.
Ve vinném lístku určitě spatříte vína z odrůd Murfatlar, Muscat Otonel, Pinot Noir či Fereasca
Sladká ledová káva nabízí osvěžení v horkých dnech
K jídlu patří i sklenka něčeho ostřejšího, například silná švestková brandy.
Nejoblíbenější značka rumunského piva se objevuje i v nejzapadlejších krámcích v nejzapadlejších vesničkách.
Branza de burduf nebo Urda jsou vynikající ovčí sýry.
Pokud se letos chystáte na dovolenou do Rumunska, z gastronomického hlediska rozhodně trpět nebudete a navíc poznáte krásy země plné kontrastů.
Foto: Profimedia
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena