Lippia dulcis se pyšní svou sladící schopností. Rostlinu užijeme zejména k dochucování nápojů. Oproti tomu Lippia citriodora dodá oblíbenému čaji výrazné aroma.
Tato léčivá rostlina původem ze Střední Ameriky je vzácným "sladidlem". Mnohdy se užívá spíše jako dekorativní rostlina, během svého růstu vytváří mohutné převisy. Lípii stačí mírná zálivka, propustná půda a dostatek slunečního svitu. Lze ji pěstovat na zahradě i v bytě, ovšem pozor, není mrazuvzdorná.
Říká se, že je lipie tisíckrát sladší než cukr, přitom jejím použitím do těla nedostaneme žádné kalorie. Za její sladkost mohou listy, které se používají zejména ke slazení čaje, protože působí léčivě při onemocnění dýchacích cest. Užívání v kombinaci s léky vždy raději konzultujte s lékařem. Je však vhodná i pro diabetiky.
Listy lipie vůní připomínají čerstvou mátu, používají se i v kombinaci s jinými bylinkami do vonících směsí. Sladkost je vyvolána obsahem látky herandulcin a listy lze do nápojů a pokrmů užít v čerstvém, mraženém i sušeném stavu.
I u nás už můžete v zahradnictvích sehnat semínka či celé rostliny, to vše do pouhé stokoruny.
Lippia dulcis není typickým sladidlem, které lze vždy užít do pokrmů místo bílého, třtinového cukru nebo medu. Ovšem výjimečně můžeme "aztéckým cukrem" zkusit osladit moučníky a dezerty. Extrémně sladké jsou na rostlině listy (méně pak stonky), které lze kromě slazení nápojů užít do ovocných salátů. Lze je konzumovat i samotné.
Tato lípie, jak už název vypovídá, intenzivně voní a připomíná vůni citronu, citronové trávy a eukalyptu. Sušené lístky užijeme k dochucování ovocných, zelených, bílých i černých čajů. Lípii jako čaj bylinný louhujeme samostatně, má uklidňující účinky na podrážděný trávicí trakt. Hodí se i do koupele, skvěle se při její vůni relaxuje. Lístky lippie citronové můžeme místo máty či meduňky použít i k dozdobení drinků nebo lehkých nepečených moučníků.
Kromě "cukru Aztéků" lze za objevy Mexičanů zařadit rajčata, kukuřici i chilli papričky. Z aztécké kuchyně pochází i známá placka - tortilla. Bez řady pokrmů z tak vzdálené oblasti si už náš jídelníček nedovedeme představit. Není důvod nevyzkoušet i "aztécké sladidlo".
Foto: Profimedia
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena