Rajče jedlé (lilek rajče) je jednoletá trvalka bylinného charakteru. Rajče patří do čeledi lilkovitých a pochází z Peru či Ekvádoru, odkud se po objevení Ameriky dostalo i do Evropy. Jeho plodem je bobule - rajské jablko (rajčátko).
Na světě existuje více jak 7500 druhů rajčat, jejich výčtem bychom strávili celé hodiny. Zjednodušeně můžeme říci, že rajčata jsou červená, žlutá, oranžová a černá (tmavě vínová). Podle velikosti plodu jsou rajčata velká nebo malá. Podle tvaru je dělení rozmanitější, rajče má tvar kulatý, oválný, podélný, kulatý do špičky, dále rajče může mít tvar připomínající papriku, citron, jahodu, ředkvičku, vejce či srdce.
Rajče tvoří z více než 90 % voda, asi 5 % sacharidů a 2,5 % bílkovin, má vysoký podíl vláknin a obsah tuku je pouze nepatrný.
Rajčata jsou velmi vhodná při různých redukčních a očistných dietách. Působí proti únavě a zlepšují náladu, zabraňují stárnutí buněk, ovlivňují kvalitu a zdraví pokožky, slouží před negativními účinky UV záření a udržují čistý imunitní systém. Rajčata také snižují riziko výskytu rakoviny, nebezpečného cholesterolu, kardiovaskulárních a degenerativních onemocnění, jsou vhodným doplňkem při onemocnění srdce a krevního oběhu. Podle posledních studií konzumace rajčat pomáhá při problémech s prostatou.
Foto: Photos.comAutor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena