Správná výživa je základním předpokladem pro zdraví každého člověka. Jedná-li se o výživu malého děťátka, pak je nasnadě správný způsob podávání prvních příkrmů. Jak o tom smýšlíte vy?
Budete raději nakupovat produkty, které nabízejí obchody a lékárny, nebo se začtete do následujících řádků a necháte se inspirovat, jak lze kvalitní pokrmy pro vaše maličké připravit doma?
Takzvaná první lžička je podávána po ukončeném 4 měsíci. Jak začít s příkrmy, jak si připravit doma pro děťátko to nejlepší a vyhnout se drahým příkrmům z obchodu? To jsou možná otázky, které některé maminky právě řeší. Důležitá pravidla, kterými se musíme řídit, jsou: Začínáme jednosložkovým příkrmem, nesmíme dávat dříve než po jednom týdnu jiný druh potraviny a jídlo dáváme vždy v poledne. Je nutné v tomto období dítě více pozorovat, zda se neobjeví alergie na potraviny. Poprvé nabídneme děťátku jen pár lžiček před poledním jídlem. Dávku postupně zvyšujeme tak, aby tento jednosložkový příkrm, například mrkev, nahradil do konce prvního týdne polední mléčnou stravu. Druhý týden postupujeme stejným způsobem, jen mrkev bereme jako již zavedenou a dáváme plnou dávku, ke které zavádíme novou potravinu, například brambor nebo jablko. Nejprve přidáme k mrkvičce pár lžiček, které postupně zvyšujeme tak, abychom získali jednu porci z těchto dvou potravin. Třetí týden přidáme další potravinu, kde již může být i maso kuřecí, krůtí či hovězí, ale opravdu velmi dobře uvařené a dobře rozmělněné, ovšem maso které zavedeme, neměníme, prozatím připravujeme jen jeden druh, na ty ostatní se dostane později. Pokrmy nedochucujeme ani solí ani cukrem, a už vůbec ne kořením, na to má vaše miminko ještě dost času.
Na co kupovat drahé lahvičky s příkrmy či přesnídávkou v obchodě, když si je docela snadno můžeme vytvořit doma. Zpočátku můžeme míchat opravdu jen dvě až tři složky potravy, později pak začneme připravovat vícesložkovou stravu. Z počátku mícháme mrkev a jablko, mrkev a brambory, později mrkev-brambor-maso, či mrkev-rýže-maso. Později připravujeme zeleninové polévky, rýži či brambor se zeleninou. Připravit doma můžete také třeba domácí přesnídávku z jablek. Je levná, jednoduchá a chutná stejně, možná i lépe, než ta kupovaná. Starší dítě bude jistě potěšeno, pokud mu připravíte domácího pribiňáčka.
Pro inspiraci nabízíme pár receptů.
2,5 kg vykrájených jablek, 50dkg krupicového cukru, 2 vanilkové pudinky, 750ml vody.
Vykrájená jablka oloupeme, nakrájíme na kousky a s vodou podusíme doměkka. Přecedíme a dobře rozmixujeme. V přecezené šťávě uvaříme pudink a vychladlý jej přidáme k rozmixovaným jablkům, promícháme, přidáme cukr, opět dobře promícháme a naplníme do sklenic, které pečlivě uzavřeme a sterilujeme při 80 °C po dobu 20 minut. Jablka můžeme podle chuti zaměnit za jiný druh ovoce, ale dáváme pozor, abychom zavádění více druhů ovoce neuspíšili. Raději počkáme, však i jejich čas přijde.
20g mrkve, 5g petržele, 5g celeru, 10g brambor, 1 lžička dobrého rostlinného oleje
Dobře očištěnou a omytou zeleninu nakrájíme na drobné kostičky, zalijeme 1/4 l horké vody a vaříme, až je zelenina dostatečně měkká. Potom vše rozmixujeme, přidáme olej, promícháme a ve vhodné teplotě podáváme. Pokud se voda vyvaří, přidáme ji během vaření.
Celkové množství polévky je 200ml.
Foto: Profimedia
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena