Zkoušíte rádi nové pokrmy? Nebojíte se experimentovat? Sáhněte v obchodě se zdravou výživou po kukuřičné mouce a připravte si doma polentu.
Polenta, to je kukuřičná kaše v italském podání. Je jednou ze základních, tradičních jídel v Itálii, velké oblibě se těší zejména na severovýchodě země, kde se perfektně daří kukuřici. Kdysi bývala jídlem chudých, dnes ji najdete na jídelním lístku každé italské restaurace.
Polenta se podává buďto samostatně - nejčastěji s pikantním sýrem gorgonzola a kvalitním vínem, nebo slouží jako příloha k masu, salátu či zelenině. Tato zdánlivě obyčejná kukuřičná kaše je ale také oblíbeným pokrmem Chorvatska, Rumunska, Černé Hory a Srbska, kde se však skrývá pod jinými názvy: palenta, pura, kačamak, bakardan nebo mamaligu.
K přípravě pravé italské polenty potřebujete pouze kukuřičnou mouku (nebo kukuřičnou krupici), vodu a sůl. Abychom mouku zbavili trpké chuti, nejdříve ji spařte, pak vsypte do vařící osolené vody (na 250 g kukuřičné mouky připadá litr vody) a usilovně míchejte. Jakmile se voda vyvaří a kaše se odděluje od stěny hrnce, je polenta hotová.
Kukuřičnou kaši můžete podávat s nejrůznějšími omáčkami nebo ji nechat vychladnout a zapéct v troubě. V Itálii je klasikou polenta se šunkou a sýrem, kdy z hotové, vychladlé polenty vykrájíme noky, ty naskládáme do zapékací mísy a každou vrstvu proložíme kostičkami šunky a strouhaným sýrem. Poslední vrstvu musí tvořit opět polenta, tu polijeme rajskou omáčkou, posypeme sýrem a necháme zapéct. Pokud se vám nechce vykrajovat noky, kaši v míse prostě jen rozprostřete. Polenta se dá také smažit a grilovat.
Kukuřičná kaše je velmi sytá, proto vám k zahnání chuti i hladu postačí malá porce. Protože je kukuřice bohatá na vlákninu, bílkoviny, vitamíny i minerály, zároveň tak uděláte něco pro své zdraví. Polentu si mohou dopřát i lidé nesnášející lepek, v kukuřici jej totiž nenajdete.
Pro přípravu polenty se hodí jak kukuřičná mouka, tak i kukuřičná krupice. Výsledná kaše se liší pouze v jemnosti. Novinkou je kukuřičná polenta instantní, díky které se vyhnete dlouhému a namáhavému míchání. Polenta z instantního prášku je hotová již za tři minuty! Dávejte však přednost instantní polentě připraveně využítím páry (např. instantní polenta značky Biolinie), ne pomocí extruze - tento způsob výroby totiž připravuje výrobek o většinu důležitých látek. Výrobky z kukuřičné mouky vybírejte vždy v bio kvalitě, mají vysoký obsah živin a nejsou geneticky modifikované.
(doba přípravy 75 min)
Zapečená polenta s květákem a rajčatovou omáčkou
(doba přípravy 60 min)
Polentový slaný koláč se špenátem a nivou
(doba přípravy 60 min)
Polenta se sušenými rajčaty, pórkem a volským okem
(doba přípravy 30 min)
(doba přípravy 45 min)
Polentový krém s lesním ovocem
(doba přípravy 10 min)
Tip na veganskou svačinku: Pečená polenta s dipem krok za krokem
Tip na zdravou svačinu z pečené polenty a dipem z bílého tofu krok za krokem.
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena