Tenké palačinkové těsto můžeme naplnit a srolovat, seskládat do trojúhelníku, ale i do podoby psaníčka. Palačinky vždy chutnají báječně - se slanou i sladkou náplní.
Palačinky připravujeme z litého těsta, které je základem i na lívance, omelety a trhance. Základní recept je velmi jednoduchý, ale je třeba se naučit pár triků, aby bylo těsto bez zbytečných hrudek. Lité těsto rychle připravíme pomocí ručního elektrického šlehače, kdy můžeme promíchat všechny suroviny najednou a těsto bude krásně hladké. Pokud budeme míchat ručně, přidáváme suroviny postupně, nakonec těsto na palačinky můžeme přelít přes sítko a pomocí vařečky vzniklé hrudky rozetřít.
Připravíme si 2 žloutky, které promícháme s krupicovým cukrem a špetkou soli. Přidáme trochu mléka a rozšleháme, postupně přidáváme 200g prosáté hladké mouky a ředíme zbylým mlékem (dohromady použijeme půl litru polotučného mléka). Při přípravě je důležité dodržet postup, kdy husté těsto ředíme, nepostupujeme naopak. Těsto by zbytečně hrudkovatělo. Palačinkové těsto necháme až 30 minut odpočívat.
Pro obměnu můžeme mléko nahradit podmáslím nebo sladkou smetanou, palačinky budou sice tučnější, ale chuť výraznější. Tato varianta se hodí pro palačinky připravované na sladko.
Palačinky smažíme na pánvi s nepřilnavým povrchem. V hrnečku rozpustíme tuk, na kterém budeme palačinky smažit a mašlovačkou jen mírně pánev vytřeme (opakujeme před každou další palačinkou). Na nahřátou pánev dáme malou naběračkou tolik těsta, abychom pohybem pánve těsto rozlili na celou plochu, ale aby byla palačinka tenká. Těsto nesmí být až příliš řídké, palačinky by se snadno trhaly. Pokud máme dobrou pánev (třeba silikonovou), můžeme tuk úplně vynechat a palačinky smažit nasucho. Těsto v míse během smažení promícháváme, aby nám hustší část neklesala ke dnu.
Palačinky smažíme po obou stranách dozlatova a průběžně je ukládáme na talíř do mírně vyhřáté trouby. Všechny palačinky si tak udržíme teplé.
Těsto na palačinky je "univerzální". Palačinky můžeme potírat klasicky marmeládou, nejrůznějšími ovocnými dresinky, sladkým tvarohem či ořechovou náplní. Dobře chutnají i s podušeným ovocem nebo se zmrzlinou. Po srolování nebo přehnutí palačinky cukrujeme, přeléváme máslem nebo smetanou, zdobíme šlehačkou, strouhanou čokoládou, drcenými oříšky apod.
Palačinky ve slané variantě nejčastěji plníme masovou směsí, podušenými houbami, vejci, špenátem. Palačinky se slanou náplní můžeme také naporcovat a obalit v klasickém trojobalu. Potom jen smažíme prudce ve větším množství tuku. Zdravější ale bude možnost zapékání s dalšími ingrediencemi - strouhaným sýrem či smetanovou zálivkou s kořením. Napadne vás jistě celá řada možností, jak si palačinky zdokonalit.
Palačinky a lívance jsou zárukou úspěchu - chutnají opravdu všem a dají se připravit na sto způsobů. Máme pro vás recepty na palačinky a lívance, které se netrhají, po upečení jsou krásně zlatavé a mají skvělou chuť. Stačí si vybrat!
Tip na zdravou snídani: Rychlé veganské lívance krok za krokem
Vyzkoušejte náš recept na rychlou a zdravou snídani. Lívance chutnají výborně s fíky, které nyní dozrávají a jsou k sehnání v obchodech. Navíc působí blahodárně na imunitní systém a napomáhají trávení.
Recepty do sbírky: Oblíbené domácí vafle 10x jinak
Připravte si tuto původně belgickou pochoutku na 10 způsobů. Snídaně, kterou potěšíte nejen děti. Chutnají božsky se šlehačkou, čerstvým ovocem, marmeládou, čokoládou i medem.
Nechte se rozmazlovat. 8 tipů na snídani do postele
Kdy jindy si dopřát bohatou a vydatnou snídani než o víkendu! Máme pro vás skvělé tipy na sladké i slané snídaně, které udělají radost nejen vám, ale i drahé polovičce.
Foto: Profimedia
Autor:admin_vareni
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena