Máslo jako ta nejjednodušší pomazánka, o to pestřejší chuti. Ochucené máslo využijeme při studené večeři i nejrůznějších slavnostních příležitostech. Ozdobí každý talíř.
Pravé máslo chuťově těžko nahradíme "lehčí" variantou v podobě rostlinného másla. Není to jen o obsahu tuku, ale o celkovém složení. Proto při přípravě delikatesních máslových hoblinek přestaňme myslet na dietu a tentokrát si dopřejme něco méně zdravého. Chuť našlehaného másla obohatí nejen kousky pečiva, ale také právě upečené zlatavé brambory ve slupce nebo kousek pěkně propečeného hovězího plátku.
Máslo necháme před ochucováním změknout, bude se nám našlehávat lépe. Aby bylo máslo ještě vláčnější, můžeme ho před přidáním dalších surovin chvíli šlehat s mlékem (na kostku másla použijeme asi 5 lžic polotučného mléka). Pak už jen přidáváme další ingredience, kterými máslo ochutíme. Možností je řada. Můžeme připravit máslo z čerstvých či sušených bylinek, dochutit jej kapary, kaviárem, čerstvým nastrouhaným křenem, wasabi, jemně mletým uzeným lososem, citronem a bílým pepřem, hořčicí, rajčatovým protlakem, vařeným žloutkem a podobně. Nezapomeneme trochu osolit, opepřit, přidat prolisovaný stroužek česneku nebo rozemletou chilli papričku.Kombinace jsou jen na naší chuti. Při přípravě pamatujme na to, že lépe chutnají másla z maximálně 3 - 4 chutí, kdy jedna je výraznější, ostatní jsou jen na dochucení (obvykle sůl, pepř, kapka citronové šťávy).
Máslo utřené dohladka dáme alespoň na 30 minut do chladu, aby nám trochu ztuhlo. Pak z něj utvoříme váleček, který zabalíme do alobalu nebo kvalitní potravinářské fólie a necháme několik hodin (lépe přes noc) ztuhnout. Z válečku pak krájíme ozdobným nožem hrubší kolečka, kterými můžeme zdobit obložené mísy, přidat je k pečivu, grilovaným pokrmům, ale i nejrůznějším chuťovkám a třeba malým masovým špízům.
Je samozřejmě více možností, jak máslo tvarovat. Máslo v měkčí podobě můžeme dát třeba do plastové misky (podélnější) a po zatuhnutí z něj tvořit hoblinky a spirálky třeba škrabkou na zeleninu. Můžeme použít i různá vypichovátka a tvořit malé kuličky. Změklé máslo můžeme vtěsnat i do menších formiček na cukroví, vyklopit a podávat.
Ochucená másla můžeme na později uložit i do mrazničky. Každý váleček či mističku si označíme, před podáváním vyjmeme a necháme rozmrznout při pokojové teplotě, stačí 2 - 3 hodiny. V žádném případě nepoužíváme mikrovlnnou troubu! Rozmrazené máslo ihned zkonzumujeme.
Oslava bez oblíbených chuťovek v podobě oček rohlíku a plátků veky by nebyla oslavou, zejména v naší zemi. Ale právě namazané "obyčejným" bramborovým salátem a česnekovou pomazánkou, jsou zbytečnou klasikou. Vždyť každá obměna je lákavá - i v kuchyni. Máslo s vlastní příchutí dodá každé jednohubce na jedinečnosti. Zkusme dát zvlášť na talířek ochucená másla více druhů, zvlášť plátky pečiva a příloh (sýrů, zeleniny, uzenin apod.). Každý si zvolí svou příchuť chlebíčku a určitě si najde máslo, které mu nejvíce chutná. Navíc tak o chlebíčky a jednohubky nebudou ochuzeni ani vegetariáni, protože si zvolí chuťovky bez uzenin.
(doba přípravy 25 min)
Okurkové věžičky s kozím sýrem
(doba přípravy 35 min)
Bramborový závin se špenátem a vinnou klobásou
(doba přípravy 90 min)
Foto: Profimedia
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena