Likéry ovocné, kořeněné a vždy s výrazným aroma a chutí, která vás ohromí. Obohaťte svůj domácí bar o některý z italských likérů. Užijete je při každé párty.
Při zaslechnutí názvu "amaretto" přinejmenším zapátráte v paměti, kde už jste to jenom slyšeli. Možná máte amaretto v domácím baru a vlastně nevíte, jak tento "nápoj" použít. Nebo je při oslavách frekventovaným likérem a oblíbeným zejména u něžnější poloviny lidstva. Ať tak nebo tak, přítomnost amaretta se hodí pro každou (zvláště slavnostní) příležitost.
Ovocný likér typické sladké chuti a mandlovým buketem, barva likéru je jantarová až karamelová. Vyrábí se z mandlí, bylinek, koření a meruňkových jader. Pravé amaretto obsahuje 25% alkoholu, levnější varianty okolo 18%. Je vhodný jako digestiv, k ochucení nejen zmrzlinových dezertů a kávy. Skvěle doplňuje míchané koktejly, ale chutná dobře i jen tak na ledu ochucený citronovou kůrou.
S amarettem se často setkáme v tradiční láhvi "flask" a patří mezi nejprodávanější italské likéry.
Amaretto (3cl) a tequilu ve stejném poměru promícháme společně s 10cl kyselejšího džusu (grep, pomeranč, citron apod.) v šejkru, zároveň přidáme 1cl smetany a trochu citronové šťávy. Nápoj lijeme přes sítko do tumbleru, přidáme pár kostek ledu a ozdobíme vhodným ovocem.
Další z italských likérů, opět z ovoce. To nejkvalitnější fragoli je bez náhražek a umělého aroma. Každá láhev by měla obsahovat pravé ovoce (nejčastěji jahody), které fragoli dodávají čerstvou, silnou a osvěžující chuť. Hodí se pro přípravu koktejlů, kombinujeme jej s vodkou, vermutem nebo sektem. Nezapomenutelný zážitek poskytne podávání samotného fragoli. Bude chutnat všem, kteří dávají přednost sladkému alkoholu s výrazným aroma.
Sambuca je likérem pro opravdové labužníky díky plné chuti a výrazné vůni po hvězdičkách anýzu. Nabízí se i v doplňujících příchutích a rozličných barvách. Podává se jako digestiv, flambovaný s kávovými zrny nebo bývá součástí receptů na long drinky. Sambucu často používáme k přelévání zmrzliny. Až budete na dovolené v Itálii, poohlédněte se minimálně po jedné láhvi a vyzkoušejte!
Původem destilát maraschino pochází z chorvatské oblasti Zara. Třešně a višně, které jsou základem maraschina, se i nadále z Chorvatska dovážejí, ovšem samotná výroba probíhá již v Itálii. Charakteristická chuť je podobná třešňovici.
Foto: Profimedia
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena