Jste vášniví kafaři, ale přiznáváte, že to s pitím kávy občas přeháníte? Sáhněte po zdravější variantě - náhražce kávy.
Melta, cikorka a špaldová káva. Říká vám to něco? No jistě, kávové náhražky, které v dobách nouze pily naše maminky, babičky. Díky absenci kofeinu a vysokému obsahu zdraví prospěšných látek si zaslouží vrátit se zpátky na výsluní.
Kávička ke snídani, abychom vůbec byli schopni se zkoncentrovat a nabrat síly do nového dne, kávička po obědě, abychom neusnuli a také na návštěvě, k práci a vždy, když se cítíme unavení. To je běžný harmonogram dne většiny z nás. Bez kávy pomalu nejsme schopni fungovat, ale jak k tomu přijde naše rozpumpované srdíčko, vysoký krevní tlak a bolavý žaludek? Pokud se chcete dostat ze spárů kofeinismu, ale máte pocit, že bez kávy prostě nevydržíte, vyzkoušejte její zdravější variantu - náhražku kávy.
Cikorka, melta, špaldová káva, to všechno jsou náhražky kávy bez kofeinu. Za „pravou“ kávu by ji měli vyměnit zejména děti, pacienti se srdečními onemocněními či vysokým krevním tlakem a těhotné ženy. A samozřejmě také všichni ti, kteří pijí kávu více než je zdrávo.
Špaldová káva je kávovina vyrobená z pražené pšenice špaldy. Tato obilnina je napěchovaná bílkovinami, vitamíny a minerály (B1, B2, hořčík, vápník, fosfor, zinek a další) a díky vysokému obsahu vlákniny podporuje i trávení. Pitím špaldové kávy nezatěžujete své zdraví, naopak jej ještě podpoříte. V obchodech je k dostání špaldová káva mletá i instantní.
Cikorka se vyrábí pražením kořene čekanky. Také ona je pro svůj vysoký obsah výživných látek zdravou náhražkou kávy. Cenný je zejména obsah inzulinu, který pomáhá při žlučových kamenech, při onemocnění močových cest, ledvinových kamenech, zácpě či nechutenství.
V Evropě se cikorka popíjela už na konci 17. století. Průkopníky v jejím zpracování se stali Holanďané, ale i u nás se brzy postavila továrna na výrobu cikorky. Ta úplně první stála v Mochtíně nedaleko Klatov. Cikorka s mlékem a cukrem se pila denně. S krajícem chleba byla po dlouhá léta tradiční snídaní našich pradědečků a prababiček.
Melta se vyrábí ze směsi kořene čekanky, cukrové řepy, žita a ječmene. Výborně chutná v kombinaci s mlékem nebo smetanou, ale přidat můžete i čokoládu nebo skořici. Protože však obsahuje lepek, není vhodná pro lidi trpící celiakií.
I když jste třeba tvrdohlaví milovníci kávy, alespoň jednu z jejich výše zmíněných náhražek vyzkoušejte. Přenesete se do dob dávno minulých, poznáte, co popíjeli naši předkové a ještě něco uděláte pro své zdraví. A třeba Vám nakonec přeci jen cikorka či melta zachutná.
Foto: Profimedia
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena