Majonéza je velmi oblíbená pro své mnohostranné použití a své významné místo zaujímá hlavně v době nastávajících Vánoc a silvestrovských oslav. Jak na domácí majonézu, aby se opravdu podařila?
Pravá, základní majonéza pochází z francouzské kuchyně a je složena z čerstvých žloutků, přísad octa nebo citronové šťávy. Ze základní majonézy se připravuje majonéza kořeněná a speciální druhy majonézy.
Majonéza je důležitou chuťovou součástí salátů zeleninových, bramborových, těstovinových, aj. Také se stala oblíbenou a výtečnou přílohou k pečenému i vařenému masu, ke smaženým sýrům. Je základem pomazánek a majonézových omáček, využívá se ke zdobení studené mísy, či obložených chlebíčků. Základní majonézu, na rozdíl od speciálních majonéz, nepodáváme nikdy samostatně.
Ingredience: 2 žloutky, 30 dkg oleje, 2 lžíce octa nebo šťáva z poloviny citronu, sůl
Postup:
Žloutky vložíme do misky s kulatým dnem, nejlépe porcelánové. Trochu je osolíme, metlou rozšleháváme a opatrně přikapáváme olej. Když hmota začne houstnout, můžeme olej přilévat v malém praménku. Použijeme asi polovinu oleje. Metlou třeme tak dlouho, dokud není hmota tak hustá, že nestéká z metly. Potom ji naředíme octem, promícháme a znovu, za stálého míchání, přiléváme tenkým pramínkem zbytek oleje, dokud majonéza nezhoustne podruhé. Správně ušlehaná majonéza se vyznačuje hustou konzistencí a je vhodná i k dalšímu zpracování.
Aby se majonéza nesrážela, musíme dodržovat přesně postup přípravy a řídit se doporučenými radami.
Ingredience: 30 dkg majonézy základní, 2 lžíce octa nebo citronové šťávy, 1 lžička francouzské hořčice, 1 lžička moučkového cukru, špetka bílého pepře, několik kapek worcesterové omáčky a špetka soli.
Postup:
Ve skleněné misce k základní majonéze postupně přimícháváme ostatní suroviny. Důkladně promícháme metlou a uložíme v chladu. Okořeněnou majonézu spotřebujeme do dvou dnů.
Když dodržujeme správný postup, neměla by se majonéza základní, ani kořeněná srazit.Pokud ale připravujeme majonézu poprvé, stát se to může.
Do čisté mísy vložíme 2 čerstvé žloutky a dbáme na to, aby byly důkladně oddělené od bílků.
Trochu je posolíme a přesně podle návodu začneme připravovat novou majonézu. Když začne houstnout, přidáváme po troškách i majonézu sraženou, dokud ji všechnu nevmícháme. Pak majonézu dohotovíme podle uvedené receptury.
Recept na originální bramborový salát
Vyzkoušejte náš recept na originální a velmi chutný bramborový salát, který se zaručeně stane hvězdou vaší sváteční tabule.
Vánoční bramborový salát s petrželkou
(doba přípravy 60 min)
Bramborový salát s vejci a řapíkatým celerem
(doba přípravy 60 min)
Veganské Vánoce: Bramborový salát a smažená hlíva krok za krokem
I bez masa lze vytvořit vynikající menu na Štědrý večer. Přesvědčte se o tom s naším receptem krok za krokem.
Recept na vánoční bramborový salát krok za krokem
Bramborový salát dělá každý jinak, někdo přidává vejce, jiný cibuli. Náš recept je pouze z brambor, kořenové zeleniny, hrášku, okurek a majonézy. A jaký je ten váš nej?
(doba přípravy 45 min)
Foto: Profimedia
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena