Po minulém úvodu a zasvěcení do základů thajských pokrmů se dnes podíváme na typické koření, bylinky, sušené listy a trávy, které v této kuchyni nesmí chybět.
Mezi nejužívanější byliny používané v Thajsku při vaření patří bezpochyby koriandr. Jeho výrazná a pikantní chuť dodá pokrmu na čerstvosti. Používá se celá rostlina včetně semen a kořenů, vše se opraží, rozemele a poté se směs přidává do curry past. Po koriandru se můžeme kromě asijských obchodů podívat i v běžných marketech se zeleninou a bylinkami. Dáme si práci a seženeme čerstvý, po omytí ho osušíme a vložíme do plastového sáčku. Takto nám v lednici vydrží až 6 dní k použití.
Ne jeden druh, ale nespočet zná thajská kuchyně, když se hovoří o česneku. Barevně hovoříme od papírově bílé, s růžovým nádechem až po smetanovou. Thajský česnek má menší stroužky než ten evropský a výhodou je, že se před konzumací a dalším používáním nemusí loupat.
Představte si zázvor, ale přidejte mu ještě více na ostrosti a vůni. Galangal je příbuzný právě zázvoru, jen má narůžovělejší barvu. K dostání je v čerstvé nebo sušené formě, sušený galangal je však nutné před vařením namočit v horké vodě. Používá se do polévek, smažených jídel a také bývá součástí oblíbených thajských curry past.
Takzvané kafírové limety mají tmavě zelenou kůru s hrbolky, jsou výrazné vůně a chuti. Z limet se používá nastrouhaná kůra, která je bohatá na aromatické oleje. Z rostliny užijeme také kafírové listy (celé nebo nadrcené), a to do salátů a opět curry past. Listy z kafírových limet nám celkem dlouho vydrží, když je uložíme v plastovém sáčku do mrazáku.
V Thajsku roste citronová tráva téměř jako plevel ve velkých trsech, lze ji pěstovat bez problémů i u nás (třeba v květináči). Spodní světlá část stonku se používá kromě curry past do polévek a smažených pokrmů, může se do pokrmu při vaření vložit i v celku a před podáváním jej vyndat. Použít můžeme i nasušenou citronovou trávu, jen ji předem musíme nechat 30 minut máčet ve vodě, ale zato bude chutnat jako čerstvá!
Na bazalku narazíte v thajských receptech hodně často. Používají zde tři druhy. Bai Horapa chutná lehce po anýzu a přidává se do červeného a zeleného kari, její lístky připomínají mátu. Bai Manglaek chuťově připomíná citrony, její tenké lístečky bývají součástí polévek a salátů. Purpurové lístky Bai Grapao pro změnu připomínají chuť hřebíčku.
Thajská kuchyně se bez chilli papriček neobejde! Ve zdejších oblastech roste 10 nejpálivějších papriček na světě. Papričky se používají čerstvé i sušené, jsou základem chilli jam a pasty Nam Prik Pao, které fungují jako dochucovače polévek a omáček.
Foto: Photos.com
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena