Apelace je klasifikace vín dané země, která garantuje původ hroznů z určité zákonně dané oblasti. Jak je to s hodnocením vín v některých zemích?
Apelace neboli apelační systém tak garantuje kvalitu vína. Jak je to s hodnocením - klasifikací vín v některých zemích?
Itálii charakterizuje nejen temperament, ale i vůně a grandióznost italské pizzy a lahodné našlehané capuccino! A pokud jde o Itálii, nesmíme zapomenout také na vynikající italské víno.
Možná by se dalo říci, že celá Itálie je jedna veliká vinařská oblast. Ročně se zde vyrobí osmdesát hektolitrů vína. Tradici starou tři tisíce let, rozmanitost odrůd, pestrou škálu vín a oblastí může překonat snad jedině Francie. Mezi nejvýznamnější vinařské oblasti bezesporu patří oblast Piemonte v severní části Itálie, oblast Toskánska, ale vlastně i celé východní italské pobřeží včetně Kalábrie, západ Sicílie a sever i jih Sardinie. V dnešní době jsou italská vína jako nedílná součást jižní kuchyně velmi oblíbená a dotvářejí spolu s módou a výrobky z Itálie moderní, temperamentní životní styl. Setkáváme se zde s lehkými, snadno pitelnými víny, ale i s neuvěřitelně plnými, komplexními a slavnými víny, jako jsou Barolo, Brunello di Montalcino nebo Vino Nobile di Montepulciano. Legendou se stalo Chianti, jako nejznámější představitel italského vinařství. Mnoho turistů se jistě setkalo o své dovolené v Itálii s lehce perlivým Lambruskem a není třeba představovat ani typické kořeněné vermuty nebo slavné šumivé Asti Spumante.
Pokud jde o hodnocení vín, pak nejvyšší stupeň kvality pro nejkvalitnější a špičková vína v zemi je označení D.O.C.G. Dnes se tak označuje asi 20 italských vín, z nichž polovina pochází z Toskánska a Piemontu. D.O.C. je označení srovnatelné s francouzským A.O.C. - tedy označením nejkvalitnějších francouzských vín. V Itálii jsou vína kontrolována podle původu, výnosu, doby zrání, technologie a kvality. I.T.G. je značka vín vyšší kvality, s kontrolovaným původem. Některá takto označená vína mohou být velmi drahá a tedy i kvalitní. V.D.T. je označení pro stolní vína, která jsou určená pro každodenní spotřebu.
Francouzské "r", chutné a voňavé sýry, omáčky a paštiky. K tomu skvělé víno a přátelské přijetí, to je Francie.
Vyhlášené a významné vinařské oblasti Francie jsou Alsace, Champagne, Val de Loire, Bordeaux, Bourgogne, oblast jihozápadní Francie, Côtes du Rhône, Languedoc-Roussillon, Provence.
Pokud jde o apelační systém, pak úředním ohodnocením nejlepších vín v určitých oblastech Francie je Premier Cru, Grand Cru. Označení pro nejkvalitnější francouzská vína je A.O.C. Je přísně kontrolován původ, odrůdy, množství produkce, pěstitelské metody a techniky zpracování a kvalita produktů. Vína s tímto označením tvoří asi jednu třetinu produkce. Přísně kontrolovaná jsou i vína skupiny V.D.Q.S., ale jsou s vyššími limity produkce než A.O.C. Kvalitou se těmto vínům blíží a řada vín je postupně do této kategorie také zařazována. Vin de Pays jsou kvalitativně lepší vína než další - Vin de Table. Jde o „krajová vína“, která mají vyznačen původ a individuální charakter. Většina vín se opět spotřebuje ve Francii, ale dnes se i úspěšně vyvážejí. Vin de Table je označení pro stolní vína bez označení odrůdy a původu. Jsou určena pro každodenní spotřebu, vhodná pro přípravu menu a téměř všechna se spotřebují ve Francii.
Foto: Profimedia
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena