V každé domácnosti (v každé kuchyni) najdeme nůž. Spoustu nožů. Ať jsou to nože na zeleninu, na maso, porcovací nebo špikovací, chceme, aby byly stále ostré.
Ale i sebelepší ocelový nebo nerezový nůž se při každodenním používání do měsíce otupí a potřebuje nabrousit. Proto se výrobci předhánějí v novinkách a vylepšeních a na trhu se objevují stále nové a nové značky nožů z nerezu, ušlechtilé ocele a v poslední době jsou to nože keramické.
Říká se, že materiál na výrobu nožů pochází z kosmického výzkumu. Popravdě byl původně vyvinut pro přesnou aplikaci v průmyslu, na rychle se opotřebovávající kovové komponenty. Čepel nože je při velkém tlaku a extrémně vysoké teplotě vyrobena z vyspělé keramické látky zvané oxid zirkoničitý, která propůjčuje čepeli bílou barvu. Oxid zirkonia se ve stupnici tvrdosti řadí hned pod diamant a má stejně jako diamant absolutní chemickou stálost. Oxid zirkoničitý je tak o mnoho tvrdší a odolnější proti opotřebování nežli ocel. Oxid zirkonia dosahuje v Mohsově stupnici tvrdosti 8,2 moshy, kdežto ocel jen 5,7, a diamant má tvrdost 10.
Největší předností keramických nožů je jejich ostrost a dlouhá životnost. Čepel nožů není třeba brousit po dobu několika měsíců nebo i let. Nože jsou velmi lehké, mají přesně vyvážené těžiště, proto perfektně sedí v ruce. Krájené potraviny si ponechají veškeré vitamíny a enzymy, které kovové nože dokáží zničit. Keramické čepele jsou prakticky nelepivé, a proto je krájení masa, vajec, rajčat či sýrů jednodušší, snazší a rychlejší. Řezy keramickým nožem jsou velice přesné. Keramická čepel do sebe nepropustí žádnou z kyselin, které se vyskytují v potravinách, je proto odolná proti skvrnám a rezavění. Krájením keramickým nožem "nedopřejeme" potravinám nepříjemnou chuť či pach po oceli. Keramické nože jsou hygienicky nezávadné.
Největší nevýhodou kvalitních keramických nožů je v současné době hospodářské krize jejich cena, která se pohybuje v řádů stokorun až tisíců. Keramické čepele jsou vsazeny do dřevěných nebo elegantně tvarovaných protiskluzových rukojetí (většinou černé barvy) a v myčče nádobí je potřeba nožům věnovat zvýšenou pozornost, aby nepřišly do styku s tvrdými povrchy, které by čepel zničily, myčky nádobí také časem zničí dřevěné rukojeti. Čepel nože se také může ulomit při pádu na keramickou dlažbu, jinak ale většinou pádu odolá. I když je nůž velmi tvrdý, není určen k řezání mražených potravin, kostí nebo otvírání plechovek.
Keramické nože jsou určeny pro všechny, kteří chtějí mít v kuchyni dobrého pomocníka, který jim práci zpříjemní, přitom ještě ponechá potravinám jejich cenné vitamíny.
Máte doma keramický nůž? Napište nám jak jste spokojeni, zda je kvalitním pomocníkem.
Foto: Profimedia
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena