Začíná sezóna. Na trhu je denně čerstvé ovoce a za levný peníz. Spousta z vás dostane ovoce od babiček a tetiček a teď řešíte, co s ním. Vždyť v zimě se bude hodit. Jednoduchá rada - zmrazit.
Ale jak na to, abyste ovoce po rozmrazení nemuseli vyhodit? Poradíme, jaké postupy při zmrazení jsou nejlepší.
Čerstvě natrhané plody opereme, zbavíme stopek i lístečků, necháme okapat a ihned balíme jednotlivé porce do mikrotenových sáčků. V mrazničce vydrží až 6 měsíců.
Celé banány se zmrazovat nedoporučuje, lepší je banány nakrájet na kolečka a nechat usušit. Pokud jsou banány součástí pokrmu, třeba tvarohové pěny nebo moučníku, zmrazení snášejí dobře.
Čerstvě nasbírané borůvky dáme do vody. Ke dnu klesnou pomačkané a my cedníkem opatrně vyndáme jen ty zdravé. Zbavíme je případných lístků nebo stonků, necháme okapat a rozdělíme je do vaniček nebo kelímků. Borůvky lze zasypat cukrem, na 500g borůvek nasypeme 80g cukru. Nepocukrované vydrží až 5 měsíců, pocukrované 6 měsíců.
Broskve se dají velice dobře zmrazit, ovšem příprava je dosti zdlouhavá. Broskve spaříme, oloupeme, vypeckujeme a nakrájíme na čtvrtky nebo osminky. Naskládáme je těsně vedle sebe do nízkých mističek a zalijeme zchladlým cukerným roztokem. Na 1l vody dáme 550g cukru a přivedeme k varu, před zalitím broskví přimícháme do roztoku špetku kyseliny citronové. Broskve v mrazničce vydrží až půl roku.
Hrušky se nedají zmrazit celé. Zralé a pevné hrušky oloupeme, rozpůlíme a odstraníme jádřinec. Ihned je namáčíme do horkého cukerného roztoku (1l vody a 550g cukru) a necháme natáhnout cukr. Pak je skládáme do kelímku a celé přeléváme cukerným roztokem, do kterého přidáme lžíci bílého vína. Hrušky můžeme zmrazit i předvařené. Oloupané hrušky nakrájíme na plátky a vsypeme je do vřelé vody se špetkou kyseliny citronové. Necháme 2 minuty povařit a vychladlé plníme do vaniček a zaléváme cukerným roztokem. Skladujeme až 6 měsíců.
Jablka nezmrazujeme celá. Zmrazujeme jablečné pyré, řezy nebo jablka použitá v moučníku. Jablka oloupeme, zbavíme jádřince, nakrájíme na menší díly a rozmixujeme. Přidáme rozinky naložené v rumu nebo křen s citronovou šťávou a provaříme. Vmícháme trochu cukru, necháme vychladit a pyré plníme do kelímků. Nebo oloupaná jablka nakrájíme na plátky, vložíme do octové vody a pak je po částech 2 minuty vaříme ve vodě se špetkou kyseliny citronové. Necháme vychladit, naskládáme do vaniček a zalijeme cukerným roztokem (1l vody a 550g cukru). Uložené vydrží 4 měsíce.
Čerstvé natrhané jahody opatrně omyjeme a necháme hodně důkladně okapat. Teprve potom je zbavujeme zelených "korunek". Pevné jahody naskládáme na podnos, přikryjeme alobalem a necháme v mrazničce 2 hodiny předmrazit. Poté jahody vyjmeme a sesypeme do sáčků. Plody, které již nejsou pevné, rozmixujeme s cukrem na pyré, vlijeme do vaniček nebo kelímků, uzavřeme a dáme zmrazit. Pokud jsme si nasbírali lesní jahody, nepereme je, jen je očistíme a naplníme je do kelímků a uzavřeme, necukrujeme. Jahody vydrží zmrazené 6 měsíců, lesní jahody 5 měsíců.
Nikdy nesmíme zapomínat si jednotlivé obaly s ovocem před vložením do mrazničky popsat. Na štítek napíšeme druh ovoce a hlavně datum uložení.
Takže s chutí do toho, jahůdek jsou plné zahrádky. V příštím díle přinesu návody na zmrazení v abecedě dalších druhů ovoce - malin, ostružin a višní.
Zkuste třeba tyto recepty
Meruňkové smoothie pro skvělou snídani
(doba přípravy )
Oříškové matcha smoothie
(doba přípravy 10 min )
Osvěžující smoothie z mražených jahod
(doba přípravy 10 min )
Foto: Profimedia
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena