Pokud patříte mezi milovníky těstovin, měli byste je také umět rozpoznat. Zažité české názvy asi nebudou problémem, ale jak si poradit s těmi italskými?
Nejde jen o to, že nám na pultech prodejen nabízí těstoviny vaječné a bezvaječné, jde i o to, že mají různé tvary a více či méně se nám pak zakoupené těstoviny hodí jako přílohy k našim připraveným pokrmům. Jak se tedy ony těstoviny jmenují? Jaká je jejich podoba, jaký mají tvar? Zde je malý přehled těch nejvíce nabízených a také nejžádanějších těstovin v našich kuchyních.
Farfalle jsou velmi oblíbené těstoviny ve tvaru mašliček. Vynikající jsou svým vzhledem k různým masovým směsím, ale také jen posypané mákem a přelité rozpuštěným máslem.
Tyto těstoviny známe pod názvem „šrouby“ - děti je mají v oblibě s rajskou omáčkou.
Tyto těstoviny mají tvar šikmo říznutých trubiček a vhodné jsou k jemným i ostrým gulášům.
Cavatappi jsou vlastně naše "kolínka". Co dodat více?
Tyto těstoviny připomínají tvarem širší nudle, jsou však dlouhé a smotané do tvaru hnízda. Vynikající jsou s houbami, ale také se zeleninovou či masovou směsí.
Campanelle jsou hezky tvarované těstoviny, připomínají malé kornoutky s okraji zdobenými do varhánků. Pokud jsou i barvené, pak je jistě při podávání stačí pouze ochutit některou ze studených omáček (např. Pesto alla Genovesse - omáčkou s bazalkou, olivovým olejem a sýrem).
Tyto těstoviny jsou vlastně zdobená kolínka, jejich vnější kraj je varhánkovitě zvlněn. Pokud je podáme dětem s dobrou omáčkou, jistě neodolají a od stolu nebudou po dobu oběda odbíhat.
Zvláštní skupina těstovin - tortellini. Jde o těstoviny plněné sýrem, houbami nebo masovou směsí. Mají drobný tvar jakéhosi zámotku. V Itálii, ale dnes již i u nás, jsou oblíbenou pochoutkou!
Dlouhé, dobře se vinoucí na vidličku a velmi oblíbené těstoviny! Ochutnal je snad každý z nás.
Všechny uvedené těstoviny se prodávají i v barevných variantách, tedy zelené - ochucené špenátem, červené - ochucené rajským protlakem, apod. A vy si nyní s větší pečlivostí můžete připravit dobrý pokrm, který zaujme nejen vynikající chutí, ale také vzhledem. Vždyť právě úprava pokrmů je to, čím nás lákají vybrané restaurace, čím nás nadchne náš oblíbený kuchař a čím i my můžeme tentokrát překvapit své hosty nebo své blízké, až jim budeme servírovat kvalitní těstoviny perfektního tvaru s výbornou masovou směsí!
Foto: Profimedia
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena