Zatímco vaříte polévku, deska vařiče zůstává studená. Při sejmutí hrnce se vaření okamžitě přeruší, přelitý pokrm se nikdy nepřipálí. To není pohádka, to je indukční vaření.
Indukční vaření funguje na způsobu elektromagnetické indukce. Ta rozkmitává molekuly kovu obsažené v nádobě na vaření, takže je ohřívána pouze nádoba a její obsah. Samotná varná deska teplo nevydává. Proto se indukčnímu vaření říká také studené.
Protože indukční vaření ohřívá přímo dno kovových nádob, ztráty při přechodu tepla jsou minimální a vaření je velmi rychlé a úsporné. Tak například litr vody pomocí indukce uvaříte stejně rychle jako ve varné konvici (asi za 3 minuty a 15 sekund).
Další pozitivní vlastností indukce je její bezpečnost. Díky tomu, že se teplo vytváří v hrnci, ne v plotýnce, odpadává nebezpečí popálení. Plotýnka se sice mírně ohřívá od hrnce, ale teplota není vysoká. Navíc, jakmile hrnec z plotýnky sejmete, indukční deska se okamžitě ochladí, protože vaření je automaticky přerušeno. Odpadá tak i riziko požáru.
Indukční plotýnka je velmi citlivá na změny intenzity ohřevu, takže nemusíte hrnec s mlékem odstavovat, aby nepřeteklo, stačí jen snížit výkon indukce. A pokud náhodou zapomenete vařič vypnout a mléko vám přece jen přeteče, povrch desky stačí jen přetřít vlhkým ubrouskem. Zbytky jídla se vám totiž na indukční varné desce nikdy nepřipálí!
Pokud se voda v hrnci vyvaří (a vařením naprázdno by mohlo dojít k přehřátí), indukční cívka se sama vypne. Totéž udělá, jestliže na varné ploše leží nějaký cizí předmět. Indukční vařič totiž ohřívá pouze hrnce s obsahem železa, jenž také sám rozpozná.
Nevýhodou indukční varné desky je poměrně vysoká cena. Nejlevnější variantu, která obsahuje dvě desky klasické a dvě indukční, seženete zhruba za 25 000 Kč.
Aby mohlo dojít k přenosu energie, musí mít nádobí tzv. feromagnetické dno - musí tedy obsahovat železo. V dnešní době je feromagnetická většina hrnců, ale pomocí magnetu si můžete obsah železa ověřit. Stačí jej přiložit na dno hrnce, pokud se magnet udrží, můžete nádobí k indukčnímu vaření v klidu použít.
Indukční desky jsou označeny slovem indukce nebo zkratkou IN. Nejmodernější z nich jsou vybaveny dotykovým ovládáním a varné plochy jsou řazeny za sebou nebo vedle sebe.
Foto: Profimedia
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena