Estonsko není od nás příliš vzdálené, přesto nám stravovací zvyklosti Estonců nejsou až tak známé. Pojďme si proto udělat krátkou exkurzi na sever.
Estonsko má geograficky nejblíže k Finsku, Rusku a Lotyšsku. Jistá podobnost se dá najít i v gastronomii. Tu navíc ovlivnilo i Německo, vždyť během 2. světové války Estonsko okupovalo celé tři roky. Estonská kuchyně se tak dá charakterizovat jako poměrně nezdravá, tučná a založená na masu a oblíbených huspeninách. Přímořský stát však veškeré masité pochoutky vyvažuje konzumací zdravých ryb.
Základem je pro Estonce rybí a vepřové maso, brambory, zelí a vlastně veškerá sezónní zelenina. Pečivo se vyrábí především ze žitné mouky, na pečivo z bílé pšeničné mouky téměř nenarazíme. Velké oblibě se těší i mléčné produkty a vejce. V letních měsících se poměrně hodně zavařuje veškeré lesní ovoce a houby. Na podzim zase jídelníček obohacuje zvěřina.
Během zimního období se konzumují spíše nezdravé pečeně se zelím, v létě čerstvá zelenina. Možná si myslíme, že jsme přeborníky v zavařování okurek, avšak i v Estonsku na nakládačky nedají dopustit. Nakládají je do dřevěných soudků mezi vrstvy listí z černého rybízu, přidají kopr a křen. Okurky se zalijí lehce slanou studenou vodou a zatíží se. V chladných sklepích se už bakterie postarají o produkci kyseliny mléčné a za 30 dní se můžeme těšit z kyselých okurek.
V Estonsku se velké oblibě těší i pivo. Vyrábí se zde desítky druhů světlého, tmavého, velmi silného, ale i nealkoholického piva. Oproti tomu zde není tolik populární vodka.
Jedním z nejoblíbenějších estonských jídel je marinovaný úhoř servírovaný zastudena.
Jedná se o vepřový jazyk servírovaný s křenem.
Pod tímto názvem se skrývá další z tradičních receptů, tentokrát vepřová huspenina
Jedná se o obdobu české krvavé jitrnice. Toto jídlo je typickým estonským vánočním pokrmem.
Vepřová pečeně s kyselím zelím a vařenými bramborami je velmi podobná české klasice.
Šproti se slaninou a kysanou smetanou mohou být pro někoho zvláštní kombinací, ale chutnají báječně.
Karask je sladké pečivo z ječmenné mouky, které tvarem připomíná toustový chléb.
Kefírový nápoj s mletými semínky žita a ovsa.
Nealkoholický, sladký, jemně perlivý nápoj z kvasu. Někdy je přezdíván colou Baltu.
Tradiční sladký likér, který se často pije v kombinaci s mlékem nebo v čaji.
Zejména hlavní město Talin má turistům z gastronomického hlediska co nabídnout. Ať už se jedná o klasické estonské pokrmy, tak i mezinárodní restaurace. Jídlo není ani příliš drahé. Oběd nás vyjde zhruba na 150 až 200 korun. Večeře pro dva pak zhruba na 900 korun.
Navštívili jste už Estonsko? Jak vám v této zemi chutnalo?
Foto: Profimedia
Autor:Sarkak
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena