Jakkoliv vám přijde představa pojídání hmyzu odporná, faktem zůstává, že málokterý jiný živočišný druh disponuje takovým množstvím kvalitních proteinů.
Když český zákazník objeví v čokoládě housenku, je z toho málem celonárodní skandál a událost se stane hlavním tématem televizních zpráv. Pro milovníky hmyzu by však takový objev byl příjemným labužnickým zážitkem.
Hmyz je zdrojem potravy pro celou řadu živočichů. Živí se jimi některé druhy ryb, ještěrky, žáby, hadi, ptáci, ale i někteří savci. Při nedostatku potravy nepohrdnou hmyzem ani lišky, mývalové nebo medvědi. Hmyz byl ale v minulosti důležitým zdrojem potravy i pro člověka a mnohé kultury si tuto tradici zachovaly dodnes.
Každá kultura vyniká nějakou zvláštností, což platí i v případě živočišných zdrojů potravy. Zatímco většina Čechů by jen stěží dokázala sníst brouka, hada, psa nebo kočku, pro Asiaty je nepochopitelná konzumace králíka nebo zajíce. Muslimové by nám vyčetli konzumaci vepřového masa, Indové zase uctívají hovězí dobytek. Zkrátka a jednoduše, co je pro nás běžné, může být pro jiné kultury nepřijatelné a naopak.
Konzumace hmyzu (odborně entomofagie) je běžná v mnoha částech Afriky a Asie. V Kambodži milují smažené pavouky, v Thajsku si můžete dát třeba smažené včely. V Austrálii, Jižní Americe a na blízkém Východě se nebrání konzumaci mravenců, housenek, much, cvrčků, cikád a různých larev. Na mexických trzích snadno zakoupíte sušená sarančata. Konzumace hmyzu je tak tabu pouze pro Evropany a Američany.
Přestože na Západě ještě stále na talíře s hmyzími pochoutkami koukají nedůvěřivě, trend pojídání hmyzu se pomalu začíná prosazovat i u nich. Důvodem, proč nejsme schopni sníst brouka, je psychický blok. Odmalička jsme učeni, co je dobré a co špatné, a hmyz je zařazen do kategorie "fuj". Navíc je velmi rozšířená představa, že hmyz je špinavý a přenáší různé nemoci. Tělo hmyzu ale naopak vyrábí antibiotické látky, které zabraňují pronikání nebezpečných mikroorganismů.
Většina druhů se upravuje tepelně - můžete je vařit, smažit nebo péct. Připravují se na sladko, naslano, přidávají do palačinek, obalují v karamelu. Pokud vás zajímá chuť, konzumenti hmyzu ji nejčastěji přirovnávají k chuti oříšků. Ne všechny druhy hmyzu jsou ale jedlé.
Hmyz vyniká vysokým obsahem vápníku a kvalitních proteinů, které tvoří až 80%. Narozdíl od jiných živočichů netvoří žádný odpad, je možno konzumovat jej celý. Vysoký obsah bílkovin a malé množství tuku dělá z hmyzu velmi dietní a zdravé jídlo.
Foto: Profimedia
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena