Nákypy patří především do kategorie sladké kuchyně. Šlehané, třené i pěnové. Jsou vhodné k různým příležitostem a oblíbené u všech věkových kategorií.
Pokud jde o samotné druhy nákypů, pak je musíme rozlišovat podle druhu připraveného těsta.
Již podle názvu - šlehané - usoudíme, že půjde o nákypy, kde hlavní složku tvoří ušlehaný tuhý sníh. Při vmíchávání sněhu k ostatním surovinám nebo přidáváním dalších složek těsta ke sněhu musíme dbát na to, aby právě sníh neklesl. Mezi šlehané nákypy patří:
Jeho základem je tuhý sníh, ke kterému přidáváme cukr a žloutky; těsto se nakonec zapráší moukou.
Jde vlastně o stejný postup jako u piškotového nákypu, pouze místo mouky zaprášíme těsto krupicí, po upečení se rozkrájí na díly, zalije horkým mlékem, které se nechá v troubě zcela vsáknout.
Sladký tuhý sníh zasypeme směsí strouhaných ořechů se sladkými drobečky, citronovou kůrou a hrubou moukou, nakonec smícháme s rozšlehanými žloutky, ochutíme rumem.
Do tuhého sněhu vmícháme žloutky a přisypeme nastrouhané (předem oloupané a spařené) mandle s čokoládou, skořicí a citronovou kůrou
Základem postupu přípravy třených nákypů je máslo utřené s cukrem a žloutky do pěny:
Po přidání kakaa se lžící vlahého mléka a nakonec tuhého sněhu připravíme nákyp kakaový.
Jestliže k utřeným žloutkům přidáme krupici a nakonec sníh s jemně nastrouhaným tvarohem, získáme výborný tvarohový nákyp
I tentokrát přidáním kakaa nebo citronu získáme různou chuť nákypu, ale vždy část těsta připravujeme za tepla:
Na másle zpěníme mouku a přiléváme mléko, vzniklou hustou kaši vaříme tak dlouho, dokud se nechytá kastrolku; do vychladlé vmícháme žloutky, cukr a kakao nebo jemně strouhanou citronovou kůru, nakonec tuhý sníh.
Těsto na pěnové nákypy připravujeme různými způsoby a s použitím sněhové pěny, ale vždy přidáváme ovocnou šťávu nebo prolisované či doměkka podušené ovoce:
Oloupaná a bez jádřinců nakrájená jablka podusíme a pak prolisujeme, přidáme cukr, bílek a šleháme do husté pěny, pak přidáme sladký tuhý sníh a znovu šleháme do husté pěny
Nákypy vždy zapékáme asi 40 minut (pěnové max. 25 minut) a podáváme. Nejvíce chutnají ještě teplé, přelévané nebo doplněné ovocnými šťávami nebo kompoty. Některé zdobíme strouhaným kokosem nebo strouhanou čokoládou.
Foto: Profimedia
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2024. Všechna práva vyhrazena