Dorty lze zdobit mnoha způsoby a pro někoho se zdobení může stát i příjemným koníčkem. Některé nazdobené dorty cukrářských mistrů mohou připomínat výtvarné dílo.
V dnešní době se ale častěji objevují dorty s velmi jednoduchou ozdobou a s trochou trpělivosti si dort může upéci a nazdobit i začátečník.
Dorty určené k významným slavnostním událostem, bývají bohatě ozdobené krémy různě barevnými, ozdobami z marcipánové hmoty, polité jednoduchými i složitějšími polevami. Při zdobení jednodušším i složitějším motivem musíme ale dbát na to, aby ozdoby ladily vzhledově i chuťově s náplní dortu.
Ke zdobení jednodušších dortů se většinou používají ochucené šlehačky a máslové krémy. Mohou to být krémy třené, hutnější, či jemné. Krémy různě nastavované, nebo i vařené. Krémy volíme i podle chuti. Vybrat si můžeme krém kakaový, kávový, ořechový, mandlový, rumový, čokoládový... K výrobě máslových krémů používáme čerstvé máslo, jakostní.
Ke zdobení dortu máme tedy na výběr ze spousty možností, snažme se ale zdobit raději jednoduše a vkusně. Příliš ozdob na jednom dortu jeho vzhledu spíše škodí.
150 g hořké čokolády, 250 ml smetany na šlehání
Čokoládu rozlámeme na malé kousky a v nádobě ve vodní lázní ji necháme změknout. Přidáme ji do smetany a za stálého míchání a mírného ohřívání ji rozpouštíme. Šlehačku s čokoládou přivedeme až k bodu varu. Pak ji odstavíme a necháme alespoň 12 hodin vychladit. Po vychlazení ji šleháme obvyklým způsobem. Můžeme ji i přisladit.
1 balíček vanilkového pudinku, 150 g moučkového cukru, 2 žloutky, 250 g másla
V 1/2 l mléka uvaříme 1 vanilkový pudinkový prášek. Pudink uvaříme bez cukru do zhoustnutí. Necháme pak úplně vychladnout. Během chladnutí pudink občas zamícháme, aby se na něm nedělal škraloup. Máslo necháme před přípravou krému v teplé místnosti nahřát, aby změklo. Změklé máslo ušleháme s cukrem do pěny, pak zašleháme i žloutky. Postupně vmícháme vychladlý pudink. Hotový krém dáme do lednice ztuhnout.
Naplněný, ozdobený a vychlazený dort krájíme dlouhým dortovým nožem, který namáčíme do horké vody. Řez dortem je pak hladký, neroztřepený. Dort rozdělíme na polovinu a každou půlku na 8 - 10 dílků - podle velikosti dortu.
Foto: Profimedia
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena