Seznámili jsme se již s přípravou dortového těsta a správným pečením. Upečený dortový korpus ale nestačí. Dort by nebyl dortem, kdyby nebyl naplněný a ozdobený.
Před samotným plněním dortu se musíme rozhodnout, jakým způsobem budeme dort i zdobit. Náplň dortu by se měla chuťově doplňovat s ozdobami. Dorty plníme většinou řidší zavařeninou, případně krémem.
Naplněný korpus přeneseme na pevnou desku, opatřenou papírem, například pečícím. Celý povrch i strany dortu potřeme krémem, nebo ho překryjeme polevou.
Okraje dortu můžeme ještě posypat nasekanými ořechy nebo mandlemi, mletým kokosem, rozdrcenými oplatkami, apod. Opět dbáme na to, aby se zvolené "sypání" hodilo k surovinám na konečnou ozdobu dortu.
Pokud budeme používat místo krému polevu, je lepší potřít celý povrch dortu i jeho strany zavařeninou, poleva pak lépe drží. Zavařeninu necháme asi 15 minut zaschnout. Potom polevu nalijeme na střed dortu a dlouhým nožem ji rychle roztíráme ke krajům, nakonec i po stranách. Nožem ještě povrch i strany rychle uhladíme. Dort opatřený polevou necháme opět vychladnout a ztuhnout. Po ztuhnutí odstraníme přebytečnou polevu, která se dostala na papír. Dort je tak připravený ke zdobení.
Polevy na dorty mohou být nevařené, rosolovací z ovocných šťáv a želatiny, nebo polevy cukrové vařené.
200 g kostkového cukru, 200 ml teplé vody, 120 g hořké čokolády, 30 g másla
Čokoládu i máslo necháme změknout na teplém místě. Pak čokoládu společně s máslem utřeme dohladka.
Cukr za mírného ohřívání rozpouštíme ve vodě a přivedeme k varu a krátce ho svaříme. Pěna, která během vaření vzniká lžící odebereme.Svařený cukr slabým praménkem přiléváme k utřenému máslu s čokoládou a společně důkladně třeme. Když je poleva dostatečně hustá a nestéká z vařečky, můžeme polévat dort.
200 g másla, 150 g moučkového cukru s vanilkou, 2 žloutky
Máslo necháme na teplém místě změknout. Pak ho třeme společně s cukrem, nakonec přidáme žloutky a krém dotřeme do pěny.
Dort potřený ze všech stran krémem, nebo politý polevou, je připravený ke zdobení. Několik rad, jak na to, se dozvíme ve 4. dílu o dortech.
Foto: Profimedia
Autor:Michy
Centrum.cz|Atlas.cz Economia 1999 - 2025. Všechna práva vyhrazena